30 Ocak 2014 Perşembe

Bilinmesi Gereken Asgari Donanım Bilgisi

Donanım, başlı başına bir sektördür. Helpdesk yapan arkadaşlarımız donanım problemleri ilede ilgilenmektedirler. Bir diskin yada ram’in bozulması, bir klavye’ye kahve dökülmesi, bilgisayarının fanından çok ses gelmesi ve benzeri durumların hepsi birer “donanım” problemleridir.

Peki ama helpdesk hangi donanım problemlerine kadar çözüm getirebilmekte ve ne kadar donanım bilgisine sahip olmak zorundadır?

Helpdesk, donanım problemleriyle ilgilenir ve çözüm getirir ancak, asıl olarak problemin giderilmesine bakılır. Burada örnek vermek gerekirse monitörü arızalanan bir kullanıcının problemini çözebilmek için hızlı bir şekilde monitörü değiştirilir. Monitör almak, vidaları sökmek, lcd panele ulaşmak varsa değişecek parçaları değiştirmek hepldesk’in işi değildir. Bu, teknik servis personelinin yapabileceği bir iştir. Helpdesk yapan kişilerin level2,level3 düzeyde donanım problemleriyle ilgilenecek zamanları olmaz. Çünkü helpdesk’in görevleri içerisinde bu ve benzeri işler yoktur. Özetle; monitörü bozulan bir kullanıcının ekranı değiştirilir, problem çözülür. Bozuk monitörün garantisi varsa garantiye gönderilir yada farklı firmalardan ilgili problemin çözümüne ait fiyat teklifleri alınır. Uygun ise tamir ettirilir, uygun değil ise ürün hurdaya ayrılarak depoya kaldırılır.

Bir helpdesk’çi harddisk, ram, cpu, fan, güç kaynağı, sata, ide gibi temel kavramları ve ne işe yaradıklarını bilmelidir. Bir harddisk’i söküp başka bir bilgisayara takabilmeli, yada ram değişikliği yapabilmelidir. Ancak kuzey çipi değişikliği, kuzey çipi termal macun ekleme gibi işlemleri yapmamasından ziyade çok fazlada donanım bilgisine sahip olmasına gerek yoktur. Daha önce dediğim gibi bu iş “hardware” yani donanım işidir. Ve gerçekten ciddi emek isteyen ayrı bir meslektir. Bunları yazıp çizerken şunuda söylemeden geçmeyelim, bir helpdesk’çi herhangi bir bilgisayarın mavi ekrana düştüğünü gördüğünde, kafasında; “bu bilgisayarın ya diskinde yada ram’inde bir problem var. Olmadı işletim sisteminde birtakım hasarlar oluşmuştur” diye düşünmelidir. Yani problemin hangi donanım parçasından kaynaklandığını da tahmin edebilmelidir.

Hiç yorum yok: