30 Ocak 2014 Perşembe

Live Security Platinium Sahte Anti Virüs Hakkında

Sistemine virüs bulaşmış ve ciddi problemleri olan bir bilgisayar elinize geldi. Neticede çözülmesi gereken bir konu var ve siz bir şekilde karar vermek durumundasınız. Dilerseniz hızlıca yedekleri alıp bilgisayara format yada image atabilirsiniz. Yada biraz inat edip “ben bu virüsleri temizlerim” diyerek hem virüsleri temizler hemde sistem problemlerini gidererek format atmaktan kurtulabilirsiniz. Böyle bir notebook birgün bana getirildi ve problemini çözmem istendi. İlgili bilgisayarın kullanıcısı VIP olduğu için öncelikle virüsleri temizlemeyi denedim. Ancak bilgisayar içler açıcı bir durumdaydı. Çok uğraşacağımın farkındaydım. Bilgisayara “Live Security Platinum” isimli sahte bir anti-virüs yazılımı bulaşmıştı. Sisteme bulaşan virüs o kadar ciddi bir zarar vermişti ki, hayatım boyunca bir programın kendisinin “sahte” olduğunu bu kadar belli ettiğini görmemiştim, aynı şekilde bir o kadar da “sahte anti-virüs”ün sisteme verebileceği zararıda bu denli belirgin olacağını tahmin etmemiştim.

Bilgisayar tamamen kullanım dışı. Task Manager’ı bile açmaya çalışsanız anti virüs engelliyor, ekrana sürekli pencere çıkıyor, tarama yap diyor, bilgisayarda yapmaya çalıştığını neredeyse tüm eylemler bu sahte program tarafından yine virüs olarak algılanıyor. Programı kaldıramıyorsunuz, kapatamıyorsunuz. Üzerine başka bir anti virüs kurayım temizleyeyim diyorsunuz ve onuda yapamıyorsunuz. İşin kötü tarafı, sürekli ekranda beliren satınalma linkleri yazılımı yazan arkadaşların aynı zamanda vurgun peşinde olduklarınıda gösteriyordu.
Yapabileceğim tüm işlemleri client üzerinde yaptım ve sonuç alamadım. Sahte anti virüs’ün yanında birde Microsoft Security Essentials programıda kurulu ancak disable konumunda olduğu için etkileşime geçemiyor. Birden fazla ve akla gelebilecek neredeyse tüm işlemleri denedim.

Bu sorunu Kaspersky Rescue Disk yazılımını kullanarak çözmüştüm. Daha önce Rescue Disk kullandığımı hatırlamadığım için sanıyorum ki sadece bu sorunu çözerken başvurduğum bir yazılım oldu. Bilgisayarı Kaspersky Rescue Disk kurulu bir cd ile boot ediyorsunuz, bir işletim sistemi açılıyor ve uygulamayı update ettikten sonra taramayı başlattım. Tüm virüslerin üstesinden geldim ve bilgisayarı açtığımda da sistemin ne kadar rahatladığını görebildim. Herhangi bir sorun kalmamış ve ayrıca disable konumunda olan Microsoft Security Essentials programıda enable konumuna gelerek.

Bazen bir problemin çözümüne daha önce denemediğiniz bir yoldan ulaşabilirsiniz.

Hiç yorum yok: