8 Mayıs 2014 Perşembe

İyi Bir Makalenin Olmazsa Olmaz 3 Özelliği Nedir?


İnternette çok büyük bir pazar var, özellikle web sitesiyle uğraşanlar ile, bu işlere yeni başlayanlar arasındaki kargaşa yıllardan beridir süre geliyor. Bu işe yeni başlayanlar öyle ya da böyle bir internet sitesine sahip oluyorlar. Bunu ya buldukları bir free host ile, ya ücretsiz bir blog açarak, ya da paraya kıyıp gerçekten bir internet hizmetleri veren firmadan domain ve hosting satın alarak gerçekleştiriyorlar. Kısacası bir şekilde internet sitesini herkes açabiliyor. Ancak burada önemli olan başka hususlar var. Bu hususları detaylı bir şekilde öğrenmek için yazmış olduğum bu makaleyi sonuna kadar sabırla okumanızı öneriyorum. Şimdiden sabrınız için size teşekkürü bir borç bilirim.

İnternet sitesini açmak çok büyük bir marifet değil, ama marifet olan sitenin amacının ne olduğu, kimlere hizmet edeceği, içerisinde ne gibi bilgilerin yer alacağı. İnsanlara ne gibi faydalarının dokunacağıdır. Şimdi kısaca bir bloging pazarını ele alalım. Blog sitesi açmak çok kolay, bunu herkes yapabiliyor. Hatta birkaç hafta sürmeden blog sayfalarında insanlar hemencecik reklam bile yayınlamaya başlıyorlar. Vel hasılı kelam, blog sayfası açmakla iş bitiyormu? Tabiki de bitmiyor.

Bir blog sayfasının içeriği, sayfanın kendisinden ve hatta tasarımından bile ve hatta hatta domain isminden bile daha önemlidir. Çünkü siteye ziyaretçi getirecek olan malzeme, sitede yayınlanan makale içerikli yazılarınız olacaktır. Eğer bu işe yeni başlıyorsanız muhtemelen Google üzerinden sitenize ziyaretçi getirmeye çalışacaksınızdır. Buda Google arama motorunda sizin sitenizin index almış olması gerekliliğini doğuruyor. Sitenizin arama dizinlerine eklenmesi için ise mutlaka içerik üretilmesi bir şart. Yani yazı yazmak, bir yazar gibi, gazeteci gibi. Mümkünse hergün yada haftada birkaç kez sayfanıza eklediğiniz yazılarınız sizin sitenize gelen ziyaretçi sayısınıda etkileyecektir, sitenizin değerinide arttıracaktır.

İyi bir makalenin olmassa olmaz 3 özelliği nedir?

Tamamen “özgün” olmalı;
Yazdığınız yazılar sadece size ait olmalı. Başka bir siteden kopyalanmış, yada bir kitaptan dergiden alınmamış olmalıdır. Yazı “size” ait olacak. Siz yazmış olacaksınız ki, bu yazının internet dünyasında “yeni” bir şey olduğunu Google görecek ve sizin makalenizi arama sonuçlarında çıkartmaya başlayacaktır. Zaten başka bir internet sitesinden kopyaladığınız içerikler Google tarafından algılanmakta ve sizin sitenizin değeri düşmektedir. Zaten başka bir siteden içerik kopyalayıp kendi sitenizde yayınlamaya kalktığınızda (kaynak göstermeksizin) bir nevi hırsızlık yapmış olmazmısınız?

Tamamen “İlginç” olmalı;
Yazdığını makale insanlara ilginç gelmeli, makaleniz dikkat çekici olacak ki insanlar sayfanızdayken ilgili makale linkine tıklayacak ve yazınızı okumak isteyecekler. İlginç olan bir makale aynı zamanda dikkat çeker, dikkat çektiği içinde insanlarda okuma isteği uyanmış olur. Böylece makaleniz baştan sonuna kadar merakla okunmaya başlanır ve yazınızı insanlara okutmuş olursunuz. Burada kötü bir şey yok, tamamen yazdığınız makaleyi insanlara okutma stratejisi gibi bir yöntemden bahsediyorum.

Tamamen “Faydalı” olmalı;
Yazdığınız makale “gerçekten” insanlara, dünyaya, ya da herhangi birşeye (şeylere) faydalı olabilmeli. Örneğin “Açıköğretimde başarının sırrı” konulu yazılmış bir makale, açıköğretim okuyan öğrencilere faydalı olacaktır. Bu makalenin “ilginç” olmasına gerek yoktur, çünkü zaten okuyucu kitlesi bellidir. Makalenizin bir öğretmen tarafından ya da okulu bitirmiş bir öğrenci tarafından çok fazlada okunması beklenilmez. Ancak kitle belli olduğu için mutlaka okunacaktır, çünkü okuyacak kişiler için yazılmıştır. “Birileri belki okur” mantığıyla yazılmamıştır, bu makale “öğrenciler” için hazırlandığı için hedef kitlesi ve müşterisi zaten mevcuttur.

Şimdi bu kadar özellikten bahsetmişken söylemek istediklerimi altın harflerle sizler için tekrar toparlamak istiyorum.

Yazdığınız bir makalede olmazsa olmaz bir özellik varsa oda “özgünlük”tür. Yani özgün değilse ilginç ve faydalı olmadığını anlayabiliriz. İllede özgün olacak, illede özgün olacak. Eğer özgün değilse başka birşeyi konuşmaya bile gerek yok.

Şimdi daha açık bir şekilde söylemek istiyorum. Makaleniz ya “özgün ve faydalı” olacak, ya da “özgün ve ilginç” olmalıdır. Bu ikisinin dışında kalan tek seçenek “hem özgün, hem ilginç hemde faydalı” olanıdır ki, bu en değerli makale demektir. Google’da bu makaleyi çok sevecek ve arama sonuçlarında listeleyecek, hemde sitenizi ziyaret eden insanlar makalenizi beğenip keyifle okuyacaklardır.

Eğer bu makaleyi sonuna kadar okuyup bu satırlara kadar gelmeyi başarabildiyseniz demek istediğim “keyifle okuma” mevzusunuda anlamış olacaksınızdır. Çünkü okuduğunuz makale “özgün, ilginç ve faydalı” bir makaledir. Tamamen zihnimden geçen cümlelerin word dosyasına aktarılmış halidir. Amatör bile olsa bu, makalemin kötü olması anlamına asla gelmez. Yazımın faydalı olduğunu düşünüyorsanız ve beğendiyseniz bir yorum bırakmanızı rica ederim, eğer benimle iletişime geçip “makale siparişi” vermek istersenizde görüşebiliriz. Bırakmış olduğunuz yorumlarınıza web sitelerinizide ekleyebilirsiniz. Sizde böylesine bir yazının sonunda iyi veya kötü bir blog backling kazanmış olursunuz. Son olarak sabırla ve saygıyla okuyup yorum bıraktığınız için teşekkür ederim. Umuyorum ki sizler için faydalı bir “içerik” üretebilmişimdir.

1 yorum:

paşaoğlu dedi ki...

Evey hocam dediğiniz gibi site açmakla iş bitmiyor. önemli olan o sitenin devamlılığıdır. Hedefinize ulaşabilmek içinde söylediğiniz şeyler temel oluşturur.