31 Ağustos 2014 Pazar

Franz Kafka - Dönüşüm Kitap Özeti




Gregor, Samsa ailesinin erkek evladıdır. Askerliğini teğmen olarak yapmış ve bir mağazada çalışarak yaşamını sürdürmektedir. Bir gece vücudu dönüşüme uğrar ve bir böceğe dönüşür. İnsan olarak yatmış olduğu yatağından dev bir böcek olarak uyanmanın zorluğuyla karşı karşıya kalır.

Kitap Kapak Fotoğrafı

Bir böcek olarak uyandığı ilk sabah, yataktan kalkmanın da zorluğunu yaşar. Artık bir insan bedenine sahip olamadığı için hareket alanı tamamen farklıdır. İlk deneyimlerini yaşarken çok acı çeker ve yataktan kalkabilmek için gerekli olan çözümü kendisini yere atmakta bulur. Gregor’un böcek olarak uyandığı gün bütün hayatı bir değişimin içerisine sürüklenir. Artık her zaman gittiği mağazaya çalışmaya gidemeyecek, dışarıya çıkıp gezemeyecek, insanlarla konuşup anlaşamayacak, eski yediği yemekleri yiyemeyecek, süt içemeyecek, ailesiyle birlikte aynı ortamda bulunamayacaktır. Tüm bu zorlukları birbir yaşayarak hayatını bir hastane odasına hapsedilmiş olarak geçirmeye başlar. Çünkü Gregor artık bir böcektir.

Gregor samsa zararsızdı, çünkü kendisinde meydana gelen dönüşümün farkındaydı. Eski yediği yemeklerden tad alamadığının bilincindeydi. Ancak baba samsa ve anne samsa Gregor’un yanına girmekten çekiniyorlardı. Aslında korktuklarınıda söyleyebiliriz, bu nedenle Gregor’un odasına bile giriş yapmamaktadırlar. Neredeyse bir aydan fazla annesi Gregor’u görememiştir. Sadece kız kardeşi olan Grete odaya girip Gregor’u görebiliyor ve onunla azda olsa ilgileniyordu. Yemeğini bir tas ile odasına bırakıp çıkıyordu. Gregor ise zamanla bir böcek olarak yaşamanın içerisinde kendisini duvarlarda gezerken bulur. Hatta öyleki, bir zaman sonra onun için tavanda baş aşağı durmak daha rahat nefes almasını sağlayacaktır. Çünkü o bir böcek olmuştur, değişime uğramış bir vücuda, sırtında hissettiği sertliklere ve küçülen bacaklara sahiptir.

Gregor bir aydan fazla böcek olmanın acısını çeker, aynı zamanda ailesi tarafından dışlanmanın, onlarla iletişime geçememenin huzursuzluğunu yaşar. Çünkü aileside artık zamanla Gregor’u istememeye başlar. Masrafların artması ve Gregor’un iyileşmeye yönelik herhangi bir belirti vermemesi onları ümitsizliğe sevk etmiştir. Gregor artık iyice böcek yaşantısının içerisine düştüğünde gündelikçi bir kadın kendisiyle ilgilenmeye gelir ve bu kadında Gregor’a iyi davranışlarda bulunmaz. Gregor bu süreçte hiç uyumaz ve yemez olmuştur. Bir zaman geçtikten sonra artık Samsa ailesi Gregor’dan ayrılmayı, onu hayatlarından tamamen çıkarmayı düşünürler. Bu fikride ilk olarak ortaya atan kız kardeşi Grete’dir. Oysaki Gregor keman çalan kız kardeşini konservatuar okutmanın ve masraflarını karşılayarak ona destek olmanın heyecanını yaşıyordu içinde. Ailesi artık Gregor’dan tamamen kurtulmak istemeye başlar. Bu düşünceler içerisinde bulunurken, Gregor hayata veda eder ve çektiği acılarla birlikte ailesinden tamamen uzaklaşmış olur. Bu durumdan sonra Samsa ailesi tramvayla birlikte kent dışına çıkarlar. Ayrı bir eve çıkmayı ve yeni bir hayat kurarak yaşamlarını sürdürmeyi planlarlar.

Bu öyküde dönüşüm aslında bir farklılaşma gibi algılanabilir. Samsa ailesini bir toplum olarak ele alırsak, Gregor’un dönüşüme uğramadan önce toplumda, ailede, iş yerinde ve hayatın her kademesinde sıradan bir insan olduğu düşünülebilir. Yani nasıl bir insan olunması gerekiyorsa kendisini ona göre programlamış bir kişilik. Toplumun istediği, ailenin ve iş yerinin köle gibi yönetmeye yada yönlendirmeye çalıştığı bir kişilik. Ne zaman ki kendi hayatına koyulmuş olan limit çizgilerini aşmaya çalıştığında ve farklılaşmaya başladığında aslında dönüşüm onun için başlamış olur. Artık toplumun istemediği, ailenin dışladığı bir birey ortaya çıkar. Ve dışlanmaya başlar. Dönüşüme uğrayan Gregor’u bağımsızlığına kavuşan bir insan gibi düşünebiliriz.

Hiç yorum yok: