6 Kasım 2014 Perşembe

Kuyruk Pazarlama İle Sosyal Medya Yönetimi

iphone 6 pazarlama
Apple’ın son çıkarmış olduğu telefon modeli ile birlikte sizlerle farklı bir reklam yada pazarlama stratejisinin nasıl işlediğini anlatmaya çalışacağım. Apple deyince “pazarlama stratejisimi olurmuş” dediğinizi duyar gibiyim, ancak hal öyle değil. Dünyanın en çok satan telefonunun sahibi bir marka bile olsa tabiki de bir strateji uygulayacaklar ve reklam politikalarını sürekli güncelleyeceklerdir. Yoksa en kaliteli telefonu bile üretseniz neticeyi parlak alamayabilirsiniz.

Makaleyi okuduktan sonra, “vaybe gerçekten de haklı” diyerek yorum yapacağınızı umuyorum. Şimdiden bu makaleyi yazmanın bana çok keyif verdiğini itiraf etmek istiyorum. Teknolojiyle ilgili birşeyler düşünebilmek gerçekten ufkumu açıyor ve bunu yaparkende mutlu olduğumu görüyorum.

Hızlıca bir düşünmenizi istiyorum, Apple’ın iphone 6 modelinin piyasaya çıkış yapana kadar ki süreçte sosyal medya ve dijital dünyamızda neler oldu. Ne gibi haberler ve paylaşımlarla bu telefonun tanıtımı gerçekleştirildi. Hiç aklınıza birşeyler geliyor mu? Ben sizler için kısaca bir özet geçmek istiyorum; Apple’ın son çıkarmış olduğu iphone 6 öncelikle isim olarak internette duyuruldu. Blogger’lar, teknoloji siteleri, forumlar ve teknoloji dergileri ve gazeteler Apple’ın iphone 6’yı yakın bir zamanda, yada şu kadar ay sonra piyasaya çıkaracağının haberini yaptı. İnsanlarda böyle bir yeni telefonun geleceği bilgisi iyice aşılandı, nereye baksak, hangi haber sitesini açsak, hangi gazeteyi elimize alsak bu haberi öğrenir olduk. İşte bu noktadan sonra haberlerin peşi sırası sürekli gelmeyi devam etti. Mesela iphone 6’nın özellikleri sızdı, iphone 6’nın ekran boyutu internete sızdı, iphone 6’nın son görüntüleri, iphone 6’nın dayanıklılık testi, iphone 6’nın kamerası, iphone 6’nın lansman tarihi gibi sürekli güncel bilgilerle internet ve sosyal medya üzerinden bilgilendirildik. Böylece herkesin ilgisi ve merakı daha fazla arttı. Beklemeye başladık. Artık “şu iphone 6 çıksada bir görsek ve kurtulsak” demeye bile başladık.

Bir zaman geçti, artık aşamanın sonuna gelinmeye başlanmıştı, ama yinede insanların üzerinde uyandırılan ilgi yetmedi. Biraz daha merak uyandırmak ve insanların dikkatini daha fazla çekip gündeme fazlasıyla hakim olabilmek için kuyruklara bile girildi. Farkında olmadan belkide bir grup insan bütün dünyanın iphone 6 üzerine yoğunlaşmasını ve meraklanmasını sağladı. Düşünebiliyor musunuz, telefon daha satışa çıkmadan günler öncesinden mağaza önünde yatıp kalmaya başlayan insanlar oldu. Bu haberler sosyal medyada, televizyon kanallarında ve internette ki her bir köşede yankı uyandırmıştı. İşte bir reklamın gücüne ve potansiyeline bakabilirmisiniz. Bu kendiliğinden ortaya çıkmış bir reklam politikasımıdır. Yoksa gerçekten profesyonel bir şekilde yönetilmiş bir pazarlama stratejisinin bir faaliyetimidir. İşte bu noktada “Kuyruk Pazarlaması” adı altında farklı bir pazarlama yöntemi ortaya çıkmış oluyor. İphone 5’in internete sızdırılan hologram video görüntülerine ait reklamlar nasıl ki ilgi uyandırmıştı, iphone 6’nın da bu kuyruk sırası internette bir hayli dikkat çekti ve milyonlarca insana sosyal medya üzerinden ulaşıldı. İşte sonuç; Apple yine fark oluşturdu ve iphone kalitesini korumaya devam etti.

Hiç yorum yok: