25 Ocak 2015 Pazar

Akıllı telefonlarımız kimlere hizmet ediyor?

Akıllı Telefonlar
Şimdi şuanda aktif olarak kullanılan akıllı telefonları bir gözünüzde canlandırın, bu telefonlarda kullandığımız birçok servis ve hizmetlerle birlikte hayatımızda bir o kadar kolaylaşıyor. Teknolojinin nimetlerinden faydalanmak lazım tabiki. Ancak bu teknoloji özel hayatımızıda bir o kadar etkiliyor olabilirmi. Yada birçok kurum ve kuruluşa, hemde yabancı ve yerli firmalar tarafından yönetiliyor olabilirmi?

Telefonlarımızda GPRS, 3G, 4G, Wifi, Kamera gibi birçok özellikler bulunuyor. Bulunduğumuz yer birileri tarafından anında tespit edilebilir. Telefon konuşmalarımız üretici firma yada operatör firma tarafından dinleniyor olabilir, veya daha da kötüsü telefonumuza bulaşmış bir virüs ile tüm telefon konuşmalarımız kötü niyetli insanların elinde biriktiriliyor olabilir. Neden olmasın? Düşünsenize bir hacker grubu üretmiş olduğu virüs ile sizin telefonunuzu ele geçirdi ve konuşmalarınızı kendi bilgisayarlarında kaydederek sizinle ilgili birsürü delil topluyor. Elde ettiği bilgilerlede daha sonra sizi kullanmaya çalışıyor. Üstelik bunuda telefonunuza yüklemiş olduğunuz küçük bir oyun sayesinde yapıyor.

Merak ediyorum, acaba telefonlarımızın ön kısmında yer alan ve bir dönem selfie (öz çekim) fotoğrafları ile ünlü olan bu kameralar birileri tarafından biz farkında olmadan açılıp kontrol edilebiliyormu? Ortamdaki görüntü ve sesler izlenip dinlenebiliyormu? En çok merak ettiğim ve düşündüğüm konu telefonlarla ilgili bu olsa gerek.

Aynı şeyi notebook yada masaüstü bilgisayarlarınız içinde düşünebilirsiniz. Notebooklarında ön tarafında kamera bulunuyor ve bizler gün boyunca o kamera karşısında çalışıyoruz. Bakın tekrar ediyorum, gün boyunca (saatlerce) bir kameranın karşısında çalışıyoruz, yada oturuyoruz. (Evde veya iş yerinde) Sizce bu ne kadar güvenilir olabilir?

Bilgisayarımıza bulaşmış olan bir virüs yüzünden kameramız herhangi bir kişi, grup, kurum tarafından izleniyor olamaz mı? Farzedinki yurtdışındaki bir hacker grubu tarafından kötü niyetli olarak sizin videonuz kaydediliyor. Ve sizde evde olduğunuz için rahat rahat odanızda yada çalışma masanızda takılıyorsunuz. Sonucunda birçok şey ortaya çıkabilir.

Telefonlarda kullandığımız Whatsapp, facebook ve benzeri özel mesajlaşmaların yapıldığı uygulamalar ile ifade ettiğimiz cümleler nerelerde saklanıyor? Yada gerçekten saklanıyor mu? Hiç merak edipte araştırmadım, ancak bunuda düşünmüştüm hemde msn kullandığım zamanlarda bile aklıma geliyordu böyle birşey. Yahu dünyalar kadar şey yazıyoruz, özel hayatımızla, işle, gizlilik derecesi yüksek şeyler bile yazılıyor bu ortamlarda. İyide, bu ürünler Yabancı ülkelere ait internet siteleri ve projeler değilmi. Biz aslında onların üretmiş oldukları (geliştirmiş oldukları) platformlarda yazıp çizmiyormuyuz. Peki onlar bu ortamları biz gülüp eğlenirken istihbarat çalışmalarında kullanıyor olabilirler mi? Cevabını bilmiyorum ama bu kadar büyük veri ve bilginin yer aldığı birşeye ulaşma imkanım varsa ben olsam kaymağından sanıyorum ki faydalanırdım.

Düşünsenize kimler kimler kullanıyor bu platformları, şirketlerden tutunda, üst düzey bürokratlara kadar, herkes burada. Sizi izleyen, takip eden, sizi tanıyan ve neleri sevip sevmediğinizi öğrenen, dostlarınızı, yakın arkadaşlarınızı bilen, nerelere gittiğinizi takip eden bir sistem var. Benim kısacası sosyal medya için düşündüğüm şey bundan ibaret. Özel hiçbirşeyimiz kalmadan, herşeyimizi sosyal medya adı altında birilerine pazarlıyoruz. Dikkat ederseniz internette girip çıktığınız sitelerin özelliklerine paralel olarak karşınıza reklam yayınları bile çıkıyor. Algoritma büyük, yapay zeka gayet sağlam denilebilir.

1 yorum:

cem duran dedi ki...

Her şeyin sanallaştığı, her şeyin herkes tarafından bilindiği bir dünyaya doğru gidiyoruz.