23 Şubat 2015 Pazartesi

Pil Teknolojilerinde Yeni Bir Dönem

Kalem Pil

Teknoloji dur durak demeden gelişmesini sürdürüyor, bu öyle inanılmaz bir şey ki zamana ve yeniliklere artık yetişemez olduk. Hayatımızda hala çok fazla tüketimi yapılan ve aslında çocukluğumuzun da efsanevi enerji kaynakları olan kalem pillerden de bahsetmeden olmaz. Fiziksel yapılarına baktığımızda hep standart bir yapıda üretildi ve piyasaya sürüldüler, tabi ki çok fazla bir değişim beklemekte doğru olmaz ama yinede aşırı derecede bir değişime girmemesi de aslında nostaljik bir durum olarak algılanabilir. Dış yapılarında bir değişim görmesek de iç yapılarında elbette çok fazla değişim olduğunu unutmamak gerekir.

Kalem pillerin çevreye ve yaşam alanımıza ne kadar zarar verdiğini hepimiz az çok tahmin edebiliriz. En azından atık pil kampanyaları ve atık pil toplama kutularından bunu idrak edebiliriz. Bu pillerin içerisinde kimyasal maddeler var ve çöpe atıldıklarında sularımızı, topraklarımızı, bitki örtümüzü kirletiyorlar. Bu insan sağlığını etkileyen ve hastalıklara yol açabilecek ciddi bir atıktır. Bilinçsiz bir şekilde doğaya, nehirlere, denizlere bu tarz çöpler atılmamalı.

Şarj edilebilir pillerin olduğunu biliyoruz ve bunlar bir süredir insanlar tarafından tercih ediliyor. Kullanımını biraz daha arttırmak atık pil sorununun biraz önüne geçecektir. Ancak yeni bir proje ile Micro USB kablosu ile şarj edilebilir pil üretmişler. Bu piller prizden şarj edilebilir olanlarına göre daha kullanışlı ve uzun ömürlü gibi gözüküyor. 500 kez tekrar şarj edilebilme gibi birtakım özellikleri mevcut. Projenin hayata geçmesini ve en yakın zamanda Ülkemizde de bu pillerin satışa çıkmasını dört gözle bekliyorum. Her seferinde sıfır pil almaktansa birkaç tane bu pillerden alıp uzun süre kullanabilirim.

8 yorum:

Emre8 dedi ki...

Micro USB kablosu ile şarj edilebilir pil çok önemli bir keşif olmuş, faydalı olacaktır.

Ayberk Kalender dedi ki...

Teknoloji de gelişmeler hız kesmeden devam ettiği sürece artık her an yeni ne üretiliyor, bilmemiz imkansız hale geldi. Her geçen gün yeni teknolojik ürünler çıkması da bizleri sevindiriyor.

Bülent gürsel dedi ki...

Teknoloji ilerledikçe hayat her yönden biraz daha rahat oluyor ama, teknolojinin kötü etkileride oluyor. hastalıklar artıyor, doğanın dengesi bozuluyor. pillerde bunlardan biri tabiki daha uzun ömürlü aletler yapmak bir ölçüde olsa kirliliği azaltacaktır.

Süleyman dedi ki...

önceden uzaktan kumandalı arabamızın pili hemen bitmesin diye halının üzerinde pek fazla süremezdik, bir an duygulandım teşekkürler teknolojinin her geçen gün gelişmesi beni mutlu etti.

Barış dedi ki...

Piller evlerde genellikle kumanda, duvar saati, kablosuz mouse gibi az elektrik tükenten yerlerde kullanılıyor. 5 tanesi 2 lira olan sony pilleri 1 yıldan fazla gidiyor. Yılda 2 lira versem ne vermesem ne. Hadi yılda 10 lira ver. Ama sürekli pille işi olanlar için bir şey diyemem tabikide.

Oğuz dedi ki...

Projeler çok güzel olmuş eski piller sağlığa çok zararlıydı

Kazım dedi ki...

10 dolarmış bu pillerin bir tanesi. Bence değmez 5 tanesi 1 liraya alır kullanırım.

Fastest Techno dedi ki...

Bir zamanlar neodyum mıknatısla pil istemeyen araba yapmıştık. Pilsiz seçenekler düşünülmeli.