12 Mart 2015 Perşembe

4G Yol Haritası Nereye Gidiyor?

4G Baz İstasyonu

Türkiye’de iletişimin yeni bir aşamaya geçmesi anlamına gelecek olan 4G ihalesi ve ardından gelecek olan aşamaların yol haritası yavaş yavaş belli olmaya başladı. 2015 yılı içerisinde kullanılmaya başlanacağı müjdelenen ihalede 390 MHz’lik bölümün ihalesinin gerçekleştirileceği öğrenildi. 800, 900, 1800, 2100 ve 2600 MHz den müteşekkil her bir bandın ayrı ayrı ihale edileceği de edinilen bilgiler arasında yer alıyor.

Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan tarafından yapılan açıklamada 4G yetkilendirme ihalesinin mayıs ayı sonuna kadar yapılacağı bilgisi yer alırken asıl sürpriz ise 4. bir operatörün ortaya çıkabileceğinin söylenmesi oldu. Sadece 2600 MHz bandını kullanabilecek olan yeni operatörün bu anlamda diğer operatörlerin yükümlülüklerini taşımasının da beklenemeyeceği konuya yakın kaynakların ortak fikri olarak öne çıkıyor. Söz konusu ihale ile TV yayın frekanslarının da düzenleneceği belirtilirken 750 kişilik Ar-Ge yatırımın da zorunlu tutulacağı da kulislerde dolaşan bilgiler arasında yer alıyor. Yeni TV frekanslarının düzenlenmesi ile Türkiye IPTV ile tanışma fırsatı elde edecek ve baz istasyonları aracılığıyla TV yayınlarının izlenmesinin önü açılmış olacak.

Sonuç olarak 4G ile hayatımıza sadece hız değil çok daha yeni bilişim ürünleri de dâhil olacak gibi görünüyor. Ayrıca yeni ihale ile sektörün ciddi şekilde katma değer artışı elde edeceği ve bunun da ekonomiye olumlu şekilde yansıyacağı konunun uzmanı olan kişilerden edinilen bilgiler arasında yer alıyor.

Hiç yorum yok: