12 Mart 2015 Perşembe

Elektrikli Süpürge Nedir, Süpürgeler Nasıl Çalışır?

Süpürge Fotoğrafı

Süpürgeler, bir temizlik aracı olarak karşımıza çıkmaktadır. Elektrikli süpürgenin icadı olmadan, süpürgeotu denilen bir bitki yardımıyla oluşturulmaktaydı. Bu süpürgelerin en büyük dezavantajı, süpürülen bölgedeki tozları havaya kaldırarak tam anlamıyla temiz bir ortam oluşturmanın mümkün olmamasıydı. Bu eksiklik, elektrikli süpürgenin doğması için en önemli adımlardan biri olmuştur. Dolayısıyla, en ilkel dönemden beri aynı işlem için kullanılan süpürgeler, zaman içerisinde tarihsel bir süreç geçirerek gelişmiş ve elektrikli süpürge üretilmeye başlanmıştır. 

 Elektrikli süpürgeler günümüzde nasıl çalışmaktadır? 

Günümüzde, elektrikli süpürgeler havayı içine çekerek hapsetmekte ve tozların çevreye dağılmasını engellemektedir. Tarihsel süreçlerde çok değişim geçiren elektrikli süpürgeler, şimdiki zaman dilimi içerisinde halıdan toz kaldırmadan, mevcut kirlilik unsurlarını ortadan kaldırmak üzerine tasarlanmıştır. Hijyen kuralları dikkate alındığında, elektrikli süpürgelerin yerini hiçbir makinenin alamadığı görülmektedir. Farklı tasarımlarla üretilebilen elektrikli süpürgeler, torbalı veya torbasız olmak üzere iki şekilde piyasada bulunmaktadır. Torbalılar, tozu torbanın içine hapsetmektedir ve çevreye herhangi bir toz kalıntısı bulaşmadan kirlilikleri ortamdan uzaklaştırmayı imkânlı hale getirmektedir. Torbasız elektrikli süpürgelerde, kirliliklerin toplandığı hazne sudan yardım alınarak üretilmiştir. Tozları emerek bünyesine hapseden süpürge, kirlilik unsurlarını bu su haznesinde toplamaktadır. Daha sonra, bu toz ve kirlilikler dökülerek ortamdan uzaklaştırılmaktadır.

Elektrikli süpürgelerde kullanılan filtreler nedir? Ne sıklıkla değiştirilmelidir?

Elektrikli süpürgelerde üç tip filtre bulunmaktadır. Mikro filtreler, HEPA yıkanmayan filtreler ve HEPA yıkanabilen filtreler. Bu filtreler içerisinde yer alan HEPA filtreler, Yüksek Verimli Partikül Filtresi anlamına gelmektedir. Bu filtreler, birçok açıdan avantaj sağlamaktadır. Astım rahatsızlıkları olanların özellikle tercih etmesi gereken bu filtreler, alerjik belirtilere neden olan küçük toz zerreciklerini de tutabilme özelliğine sahiptir. Çıkış filtreleri, tıkanıklıklar olmaması ve tozları daha iyi hapsedebilmek adına her yıl ya değiştirilmeli ya da özelliğine göre yıkanmalıdır. Mikro filtreler ve HEPA yıkanmayan filtreler yıkanma özelliği bulunmadığından, değiştirilmesi zorunlu filtrelerdir. HEPA yıkanabilir filtreler ise son derece dikkatli ve kullanma kılavuzundaki direktifler göz önüne alınarak yıkanmalıdır. Çıkış filtreleri haricinde motor filtreleri de bulunmaktadır ve bunlar kesinlikle yıkanamadığından değiştirilmelidir.

Hiç yorum yok: