8 Mart 2015 Pazar

Helpdesk İle Operasyon Destek Elemanı Aynı Mı?

Operasyon Destek Elemanı

Helpdesk elemanı ve operasyon destek elemanı, operasyon destek uzman yardımcısı, operasyon destek uzmanı, helpdesk asistanı gibi kavramların hepsi ortak bir iş tanımı için kullanılmaktadır. Aslında temeline inecek olursak helpdesk işi ile operasyon destek için birbirinden çok farklı birer iş koludur. Departmen olarak tabi ki bilgi teknolojiler departmanına ait birer kadrodur. Ancak iş tanımları farklı iki ayrı meslek koludurlar.

Helpdesk elemanları temelde çağrı ile gelen kayıtları karşılar, müşteriye bire bir hizmet vermezler. Bir call center gibi çalışıp, telefon yardımıyla birlikte uzaktan ilk seviye problemlere bakarlar. Çözemediklerini ilgili birimlere yada ikinci seviye personellere aktarırlar. Böyle bir iş kolunun aslında genel olarak adı helpdesk'tir.

Operasyon destek elemanları ise birebir müşteriyle ilişkide olan, lokasyonlara bakan, yerine geldiğinde çağrılara da bakan, bilgisayarlara format atan, image atan, kullanıcı profil kurulumlarını, ürün teslimlerini, problemlerin giderilmesini sağlayan, hatta satınalmaları bile yeri geldiğinde yapan, kısacası bir çok işe aynı anda koşturup alt yapıyı yöneten kişilerdir. Operasyon destek elemanlarının çok sabit bir iş tanımı hiç bir firmadan yer almamaktadır. Bu ise operasyon destek elemanı kavramını bir iş kolunda joker iş olarak açıklayabilmeye müsade etmektedir. 

İş ilanlarını yayınlayan siteler de dahil olmak üzere helpdesk ve operasyon destek elemanı kavramları birbirine karıştırılmaktadır. Aslında iş ilanı tamamen operasyon destek olan bir ilan helpdesk adı altında yayınlanabilmektedir. Bu hataya en büyük kariyer siteleri bile izin vermektedir. Neticesinde helpdesk ile operasyon destek işi ayrı bir iş kolu olduğu halde aynı isimle yayınlanabilmektedir. Bende bu nedenle her iki iş kolu içinde kısaca helpdesk tanımını kullanmaktayım ve makalelerimide buna göre sizinle paylaşmaktayım.

Hiç yorum yok: