8 Nisan 2015 Çarşamba

Google Türkiye'yi Engellerse Ne Olur?

Google Logo

Artık bu haberleri çok sık duyar olduk, belki sık olmasa bile çok duyduğumuz kesin. Youtube, Facebook, Twitter gibi sosyal medya platformlarının ve internet sitelerinin yasaklanmasıyla ilgili alınan mahkeme kararları çokça kez gündeme gelmiş ve belirli zamanlarda Ülkemizde yasaklanmıştır. Bunlarla ilgili tabi ki sizlere politik bir makale sunarak konuyu dağıtmayacağım. Ancak çok farklı bir bakış açısıyla yaklaşarak bu işi birazcık ele almak istiyorum.

Malumunuzdur ki Google, hem şirketlerin hemde birçok bireyin (webmaster, blogger vs.) gelir ve ticaret kapısıdır. Bunu birazcık düşünerek hemen anlayabilirsiniz. İnsanlar Google'ın vermiş olduğu çok hızlı ve başarılı hizmetler sayesinde ürünlerini müşterilerle buluşturup satış yapabiliyor, reklam gelirleri kazanabiliyor, ticaret yapabiliyor ve aklınıza gelebilecek bir çok farklı konularda Google olmazsa olmaz bir unsur halinde hayatımızda büyük bir yer ediniyor. Aslında bu Google'ın ne kadar başarılı bir internet girişimi olduğununda bir göstergesi. Bir hastane işiniz olduğunda açıp Google'a yazıyorsunuz, bir adres bulmak istediğinizde Google'a yazıyorsunuz, bir internet sistesine yada firmaya ait bilgilere ulaşmak istediğinizde açıp Google'a yazıyorsunuz. Bunlar anlat anlat bitmez, internet hayatımızın olmazsa olmaz bir unsurudur Google.

Biz mahkeme kararlarıyla Youtube ve benzeri platformları engellerken aklıma tersine mühendislik bir konu geldi ve bunu sizlerle paylaşmak istedim. Google bize kızıp, Ülkemizi engellese. Ülkece Google ve Google'ın ürünlerini kullanamaz olsak acaba halimiz ne olurdu. Ülke ekonomisinde çok aşırı derecede değişiklikler yaşanabilirdi diye düşünüyorum. Sanıyorum ki binlerce şirket batmak zorunda kalırdı. Sizler bu konuda neler düşünüyorsunuz?

1 yorum:

Fastest Techno dedi ki...

Keşke Google rakip firmalar olsa. Mesela Yandex. Ama erken gelen oturur hesabı Google rakip olmak mümkün değil.