25 Mayıs 2016 Çarşamba

Sivil Toplum Kuruluşları İçin Teknolojiden Yararlanma Rehberi

Pek çok sivil toplum kuruluşu açısından halka anında ulaşmak, insanlarla iletişimi güçlü tutmak ve teknolojinin diğer farklı nimetlerinden de yararlanmak adına çeşitli materyal ve malzemelerden yararlanmak oldukça önemlidir. Gerek Avrupa Birliği’nin ilgili birimleri ile dirsek teması kurabilmek, gerek ise devlet kurumları ile gereken etkileşimde bulunabilmek de elbette ki teknolojiden faydalanmayı gerektirmektedir. Bu bağlamda pek çok değişik konu gündeme gelirken, özellikle de internet ve bilgisayarların sivil toplum kuruluşları için elzem olduğu söylenebilir. Çok sayıda sivil toplum kuruluşu çok öncelerden kurulu olduğu için yönetim kademesinde teknoloji ile arası pek de iyi olmayan kimseleri barındırsa da yeni nesil yöneticiler ve sorumlular teknolojiden çok daha hızlı ve iyi şekilde yararlanabilmektedirler.

İlk olarak bahsedilmesi gereken konu internet üzerindeki forumların ve yararlı sitelerin kullanımına dair olandır. Çünkü bu adreslerde pek çok gönüllü, fikir babası, aktivist ya da benzer nitelikteki kişiler yer alabilir. Özellikle de bağış konusunda topluma ulaşmak ve ilgili mercilere yapılan işlemlerin bildirilmesini sağlamak için de teknolojiden daha iyi ve daha sağlıklı şekilde yararlanma sağlanmalıdır. Günümüzde yurt dışı ya da yurt içi fark etmeksizin güncel her bilgiyi elde edip bu bilgiler üzerinden harekete geçmek de yine teknolojinin kullanımına bağlıdır.

Sivil toplum kuruluşları sahip oldukları ortalama teknolojik materyaller ile her türlü isteklerini ve ihtiyaçlarını karşılayabilirler. Bunun yanı sıra tüm bu istek ve ihtiyaçların karşılanmasında elektronik ortamın aktif kullanılması elbette ki gerekecektir. Bununla beraber mobil uygulamalar ve benzer yazılımlar da gönüllüler ile kurulacak olan bağın daha sağlam olmasını sağlamaktadır. Üstelik anlık reaksiyon göstermek gerektiğinde de bu tarz mobil unsurlar büyük etki yaratırlar.

Günümüzde sivil toplum kuruluşlarını teknolojik olarak destekleyen bir çok şirket bulunmaktadır. Bunların içerisinde Microsoft ve Google gibi firmalarda bulunmaktadır. Eğer bir STK çalışanı iseniz ilgili birim yada yöneticilerinizle bu konuyu görüşerek Microsoft'tan hibe yazılım lisanslarının alınmasını sağlayabilirsiniz. Bir örnek olması açısından; Microsoft sivil toplum kuruluşlarına ücretsiz olarak 300 kullanıcılı Office 365 iş başlangıç paketini sunuyor. Bu paket içerisindeki yazılımlar bir STK'nın ihtiyacı olan neredeyse tüm teknolojileri ve ürünleri barındırıyor. Mail, Site, Office yazılımları, skype, one drive ve daha fazlası...

Hiç yorum yok: