14 Mayıs 2017 Pazar

Akıllı Telefonlar Fotoğraf Makinelerini Ne zaman Geçer?

Teknoloji dünyası giderek gelişimini ve değişimini sürdürürken, akıllı telefonların ise hayatın neredeyse tümüne hakim olduğu ortadadır. Geçmiş zamanlarda lüks gibi görülen akıllı telefon kullanımı artık bu şekilde addedilmezken, küçük çocuklardan yaşlı insanlara kadar herkesin de bu tür cihazlara sahip olduğu görülebilir. 

Daha önceleri gereksinim duyulan pek çok ihtiyaç için ayrı ayrı cihazlar taşınırken, artık hemen hemen her işi akıllı telefonlar ile görmek de mümkündür. Not almak için ajanda taşınmasına gerek olmadığı gibi, fotoğraf çekmek için de fotoğraf makinalarına gerek kalmamaktadır. Kısacası akıllı telefonlar, ciddi anlamda pek çok farklı malzemenin pabucunu dama atmıştır. Burada en çok dikkat çeken unsur ise, profesyonel fotoğraf makinalarının komple tedavülden kalkacağı o günlerin yakın olup olmadığıdır… Kaldı ki, basit fotoğraf makinaları zaten tarihin tozlu sayfaları arasında yerini almış, akıllı telefonlar hedef olarak profesyonel kameralara gözlerini dikmişlerdir.

Fotoğraf makinaları ile akıllı telefonların kameraları kıyaslandığı zaman ilk olarak bakılacak nokta elbette ki cihazların kaç mega piksel olduklarıdır. 5 MP ile 13 MP arasında çok büyük farklar olduğu gibi, ondalık değerlerde bile kalite farkının yaşanması kaçınılmazdır. Bugün profesyonel bir fotoğraf makinasında kullanılan lensler, teknik unsurlar ve diğer materyaller doğrudan cihazın kalitesine vurgu yaparken, akıllı telefonlar da zaman içinde geçirdikleri büyük değişimleri çok yakın zamanda fotoğraf makinaları alanında da yaşayacaklardır. Hali hazırda Samsung ve Apple'ın başını çektiği kaliteli ve kullanışlı arka kameralar ile fark yaratılırken, bu akıllı telefonlarda yaklaşık 5 yıl içinde çok daha yetkin ve etkili kamera özellikleri görülebilir.

Bugün ortalama bir dijital fotoğraf makinasında 20 ile 80 arasında değişen mega piksel özellikler yer alırken, analog makinalarda da bu değerlerin artabildiği görülebilir. Yeni nesil profesyonel kameralarda bu değerlerin 10 katına kadar mega piksel özelliği de artırılabilir. Yani akıllı telefonların bu değerler ulaşması her ne kadar imkansız olmasa da, bunun için zamana ihtiyaç vardır. Ancak gelişmeler göstermektedir ki, önümüzdeki 5 sene içinde ortalama bir dijital fotoğraf makinası yerine artık akıllı telefonlar kullanılacaktır.

Hiç yorum yok: