26 Ağustos 2020 Çarşamba

Şahinkaya Kanyonu Zirveye Nasıl Çıkılır?

 Biraz meşakkatli diyeceğim ama aslında yollara dikkat edildiğinde çok kolay bir şekilde nokta atışı zirveye ulaşmak mümkün. Bende geçen gün Şahinkaya Kanyonu'na gittim ve yolculuğumda ne gibi zorluklarla karşılaştım, Kızılırmak'tan karşıya nasıl geçtim, tırmanış ne kadar sürdü ve adresi şaşırmamak için nelere dikkat etmek gerekiyor gibi her türlü soruya yanıt vermeye çalışacağım. Lütfen atladığım bir şey olursa yorum olarak veya sosyal medya hesaplarımdan bana ulaşarak iletiniz. Mümkün olduğunca yanıtlamaya çalışacağım. Şimdi gelelim ufak tefek başlıklar altında Şahinkaya Kanyonu macerama:

Şahinkaya Kanyonu Zirve

Kanyonda neler yapılıyor?

Öncelikle kanyona ulaştığınızda hızlı bir şekilde yapabileceğiniz 2 şey var, bunlardan biri tekne turu yapmak, diğeri ise aracınızla Kızılırmak'ın karşısına geçerek (Arabalı küçük vapurlar var) zirveye doğru gitmek. Bunların her ikisini aynı güne sığdırmakta mümkün tabi ki, bizim çok vaktimiz olmadığı için tekne turu yapamadık ve direkt zirveye ulaşarak manzaranın tadını çıkardık. Ayrıca yamaç paraşütü gibi çeşitli sporların yapıldığı da söyleniyor fakat her gün ve her hava koşulunda yapılamayacağı için bu gibi şeylere değinmiyorum. Aklıma gelmişken ırmak suyu sakinken o kanyonda çok güzel kano kullanılabilir. Neyse buraları geçelim.

Zirveye Tırmanış Nasıl Yapılıyor?

Zirveye yürümek için aracınızla vapur ile Irmak'ın diğer tarafına geçmeniz gerekiyor ve aracınızla karaya çıktıktan sonra hemen karşınızdaki evlerin bulunduğu yerden tabelayı takip ederek "Zirve" yoluna giriyorsunuz. Yol biraz bozuk, özellikle cross motor ve arazi araçları için harika olur ama normal aile araçları biraz daha yavaş yavaş çıkabilecektir. Yaklaşık 15 dakika gibi bir sürede zirveye yakın bir yere aracınızı park ediyorsunuz. Park etmek için bir çimenlik alan gibi yer var. Yerel halk burayı "meyve ağacının orası" diye tabir ediyor. Yani büyük meyve ağacının oraya aracınızı bırakıyorsunuz. Geri kalan yolu yürüyerek devam etmeniz gerekiyor. Yine hatırlatmak isterim ki aracınızı bıraktıktan sonra bozuk ama cross motor ve arazi araçlarının gidebilecekleri kadar geniş ve aslında keyifli bir yol var ama bu yolu normal arabalar geçemez. Ardından bu yolda bir noktada bitiyor ve zirvenin bulunduğu noktaya dar, dik ve hafif kaygan bir zeminde tırmanış yapmaya başlıyorsunuz. Yaklaşık 15-20 dakika kadar da burada tırmanış yaptıktan sonra zirveye ulaşıyorsunuz. Ohhh işte burası olağanüstü, evet geldiğinize değiyor. Merak etmeyin.

Vapurların Olduğu İskeleye Nasıl Ulaşılır?

Bunu hem metinle hem de yazarak paylaşmak istiyorum. D030 karayolu üzerinden Vezirköprü ilçesine doğru gelirken, ilçe merkezine girmiyor ve yoldan ayrılmıyorsunuz. Karayolda ilerlerken "Adatepe" köyüne sapacakmış gibi "İsmail Hakkı Koç Caddesine" giriş yapıyorsunuz. Bu yola girdikten sonra sadece tabelaları bile takip etseniz iskeleye 15 dakika içerisinde ulaşabilirsiniz. Zaman kavramım net olmayabilir ama bu yol sizi iskeleye götürecek merak etmeyin. Sırasıyla Adatepe köyü, Oymaağaç Köyü ve sonrasında da Şahinkaya Kanyonu'na ve Kızılırmak'a ulaşmış oluyorsunuz. Bulunduğunuz yol sizi iskeleye kadar götürüyor. Buradan da vapura binerek Irmak'ın karşısına geçerek zirveye ilerleyebiliyorsunuz.

Şahinkaya Kanyonu Sapağı

Vapurla Karşıya Geçiş Ücreti Nedir?


Arabayla karşıya geçmek için bizden 40 lira aldılar, bu arada aynı vapuru paylaştığımız Alman bir turistten 50 lira aldıklarını gördük. Sanırım fiyat konusunda çok stabil değiller. Buna dikkat etmekte fayda var, pazarlık yapmak iyi olabilir. Ayrıca çok kısa mesafe olmasına rağmen bir araç geçiş ücretinin 40 lira olması yine de pahalı gibi geldi bana. Geçmek zorunda olduğumuz için paşa paşa biraz verdik, Irmak'tan karşıya gidiş geliş tek araç için 80 lira. Biraz pahalı değil mi sizce de?

Zirvede  Kamp Yapmak Mümkün mü?


Evet mümkün, malzemelerinizle birlikte gelip zirvede uygun bir yer bularak çadırınızı kurabilir ve güzel bir kamp deneyimi yaşayabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken tek şey kamp atacağınız yeri iyi belirlemenizdir. Onun dışında sizin için sorun olacak herhangi bir şey yok. Uyarı olarak sadece kamp atacağınız gecenin hava durumuna mutlaka bakmanız olabilir. Yoğun bir yağmurda zirvede olmak istemeyebilirsiniz.

Zirve Nasıldı?


Yürümenize, terlemenize, belkide saatlerce yol yapmanıza değecek kadar güzel bir manzara sizi bekliyor. Eğer burayı görmek istiyor ve hele de bir kaç saatlik mesafelerde oturuyorsanız üşenmeden burayı görmeye gelin ve o zirveye ulaşın. Size gerçekten iyi gelecek. Bu arada Youtube'daki videoma da bakabilirsiniz. Zirveye tırmanışı, vapuru ve manzarayı kısa kısa çekmeye çalıştım.




Hiç yorum yok: