29 Temmuz 2012 Pazar

Facebook Uygulamalarınızı Kontrol Ettiniz mi?

Bildiğiniz gibi facebook uygulama merkezinde ki herhangi bir uygulamayı kullanmamız aynı zamanda o uygulamanın hesabımız ile ilgili birtakım verilere ve kontrollere erişimesi anlamına geliyor. Bu izinleri uygulamayı kullanmadan önce ilk aşamalarda aslında yönetme şansımız bulunuyor ancak bunlar bizim dikkatimizi çekmediği için kontrolsüzce uygulamalara ve önümüze çıkan ekranlara tıklamak zorunda kalıyoruz. Buda facebook hesabımızın spamlar ile reklam mesajları ile ele geçmesine yol açıyor.

Peki, bu uygulamalardan ve denetimsiz mesajlardan nasıl kurtarabiliriz kendimizi? Şimdi adım adım bakalım isterseniz;

Facebook Anasayfa butonunun yanında ki ok işaretine tıklayarak ilgili seçeneklerden "Hesap Ayarları" kımına geliniz. Buradan da sol tarafta bulunan "Uygulama Ayarları" seçeneğine tıklayınız.

Karşımıza gelen ekranda daha önce kullandığınız tüm uygulamaların listelerini göreceksinizdir. Dilerseniz bu uygulamaların hesabınız ile ilgili olan denetim ve kontrollerini yönetebilir ve ayar değişiklikleri yapabilirsiniz. Dilerseniz uygulamaları ekranınızdan olduğu gibi kaldırabilir ve tüm denetim ve kontrolleri iptal edebilirsiniz. 

Aşağıda ki resimde uygulama penceresini görmektesiniz. Sağ tarafta kırmızı ile belirttiğim butonlara basarsanız uygulamayı tamamen profilinizden kaldırmış olursunuz. Böylece denetim ve kontrolleride uygulamanın elinden alabilirsiniz. Dilerseniz mavi ile belirttiğim "düzelt" butonlarıyla uygulama ayarlarını değiştirebilirsiniz.


Aşağıda ki ekranda düzelt butonuna basıldıktan sonra gelen ayar penceresini görebilirsiniz. Gördüğünüz gibi benim adıma yaptığı gönderileri düzenleyebilirim .Bu seçenek normalde "herkes" olarak gelmişti ve ben "Sadece Ben" olarak değiştirmişim. Benim birtakım bilgilerime de erişebildiğini aşağıda ki resmi inceleyerek görebilirsiniz. Dolayısı ile kullanılan uygulamalara mutlaka dikkat edilmeli ve güvenlik ayarları ile hesap ayarlarınızı kontrol etmelisiniz.

Örneğin başkalarının sizin duvarınıza yazma hakkını iptal edebilirsiniz. Böylece bir seviyede olsa hesabınızın güvenliğini arttırmış olursunuz. Aynı şekilde facebook hesap bilgilerinizden olan "şifrenizi" kesinlikle bir başkası ile paylaşmamalı ve tahmin edilmesi zor şifreler kullanmalısınız.

1 yorum:

seyabb dedi ki...

teşekkürler...