30 Ocak 2014 Perşembe

Bilinmesi Gereken Temel Kavramlar

Bu işe yeni başlayan yada bu alanda staj yapmaya karar veren arkadaşlarımın en azından varlığından haberdar olmaları gereken bazı kavramların olduğunu düşünüyorum. Bu kavramların bilinmesi iş hayatına başladıkları zaman kendilerini daha hızlı geliştirmelerini sağlayacaktır. Bir örnek vermek gerekirse; “Windows7 nasıl kurulur?” sorusunu çalışma arkadaşlarına sormaktansa, “Windows7 işletim sisteminin içinde linux nasıl kullanabilirim?” gibi bir soru sormak daha iyi olacaktır. Bu iki sorunun yanıtını internette bulabilirsiniz, basit bir soru olmasına yanılmayınız. Sadece bir örnek olması için verdim, ayrıca işletim sistemini kurmaktan ziyade, işletim sisteminin ne olduğunu bilmeyen insanlar bile olabilir. Bunlar doğal şeylerdir.

Bahsedeceğim kavramları tek tek açıklamayacağım, eğer ne olduğunu bilmiyorsanız internetten araştırma yapmanızı öneriyorum.

Domain nedir?
Domain yapısı ne demektir?
Domain Name Server (DNS) nedir?
File Server nedir, ne işe yarar?
Print Server nedir? Ne işe yarar?
İntranet ve Extranet arasında ki farklar nelerdir?
İntranet uygulamalar ile neler yapılabilir?
İnternet Protokol (IP) nedir?
Statik ve Dinamik IP ne işe yarar?
Mail sunucusu ne işe yarar? (Örn. Microsoft Exchange)

Çalıştığınız şirket biraz kurumsal bir firma ise, çok büyük bir ihtimalle sunucuların bulunduğu ve tüm önemli verilerin güvenli bir şekilde tutulduğu bir sistem odası vardır. Çalıştığınız yerde bir domain yapısı vardır, mail sunucusu olabilir, firewall ve anti-virüs gibi kullanılan güvenlik uygulamaları ve donanımlar vardır. Bir file server vardır, print server vardır. Daha çok şeyde olabilir, eğer yeni işe başladıysanız bunları öğrenmelisiniz. Helpdesk işinin gereği bu bilgilere sürekli ihtiyacınız olacaktır.

Hiç yorum yok: