31 Mart 2014 Pazartesi

DNS Değişikliğiyle Beraber Gelen Tehlikeler


Ülkemizde twitter ve youtube gibi sitelerin yasaklanmasından sonra insanlar doğal olarak bu mecralara alternatif yollarla nasıl ulaşabileceğini araştırmaya ve çözüm yollarını denemeye başladılar. Bunlardan en çok bilinen yöntem DNS değişikliği ve farklı DNS sunucularının kullanılarak internet sitelerine ulaşma yöntemi geliyor.

Bu yöntemle birlikte bazı kötü niyetli insanlar sizi bazı halka açık DNS adreslerinden gelen çağrı isteklerini sanki onlardan geliyormuşcasına kendi sunucularına yönlendirebiliyorlar. Böylece DNS hijacking yada DNS zehirlenmesi diye adlandırılan illegal yöntemlerle sahte web sitelerine yönlendiriliyorsunuz. Eğer sitenin sahte olduğunu anlayamazsanız yapmış olduğunuz tüm işlemler, şifrelerini ve özel bilgileriniz kötü niyetli insanların eline geçebiliyor.

Bu anlamda dikkat edilecek en önemli husus, görüntülemek istediğimiz siteleri açtığımızda, karşımıza gelen sitenin gerçek olup olmadığını kontrol etmek. Bununda en basit yöntemi adres çubuğundaki yazıulan bilgileri kontrol etmekten geçiyor. Yani youtube.com'a girmek istediniz, adres çubuğuna youtube.com yazdınız ve site açıldı. Şimdi tekrar adres çubuğunda yazan bilgileri kontrol edelim, youtube.com açıldı ama adres kısmında hala youtube.com yazıyormu?

Hiç yorum yok: