20 Eylül 2014 Cumartesi

Pardus Yeniden Mi Canlanıyor?

Pardus ulusal işletim sistemi çatısı altında bize ne kadar fayda sağlayabilir? İşte bu sorunun yanıtını siz değerli okuyucularımı çok fazla yormadan, kısa bir yazı ile anlatmak ve bilgi paylaşımında bulunmak istiyorum. Daha önce bende Pardus projesinin sonlandırıldığını ve hatta tamamen kapatıldığını duymuştum. Zaten bir ara Pardus ekiplerin çalışanların değiştiği, ayrıldığı, projenin lav edildiğine dair birçok haber okumuşuzdur. Bunları göz önüne alarak yeniden canlanan bir projenin aslında beni de şahsen ne kadar heyecanlandırdığını sizlere anlatmak isterim.

Pardus ulusal bir işletim sistemidir. Aslında Linux'un çekirdeğini kullanmasından ötürü, gücünü de Linux'dan alır. Devlet daireleri olmak üzere diğer kurum ve kuruluşlarda ne kadar çok özgür işletim sistemi kullanımı artarsa, bizim yazılım anlamında, hele ki işletim sistemi gibi en kritik bir yazılımda dışa bağımlılığımız ve kaynak yatırımımızda o kadar azalır. Böylece milyonlarca lira tasarruf sağlanmış olur. Bu rakamlar gerçekten çok büyük rakamlardır. Sadece bir bilgisayarın işletim sistemi kullanabilmesi için 300-400 lira gibi rakamlar verilebiliyorsa, bu rakamları binlerce bilgisayar üzerinden değerlendirmek gerçekten zekice bir iş olacaktır.

Yeni okuduğum bir haberde milli işletim sistemimiz Pardus'un kamuda yaygınlaştırılması için çalışmaların başlatıldığı ve teknoloji bakanlığındaki 10 bin bilgisayara Pardus kurulması için talimat verildiği bilgileri yer alıyor. Zamanla devlet kurumlarındaki tüm bilgisayarların Pardus gibi bir işletim sistemine geçmesi, hem Pardus'u geliştirecek, hemde Ülkemize yılda milyonlarca lira tasarruf getirecektir. Bu haberi okuduğuma gerçekten sevindim.

Hiç yorum yok: