18 Şubat 2015 Çarşamba

Tüm Dünyayı Eline Geçiren Casusluk Programı


Rusya’nın en güvenilir teknoloji şirketlerinden birisi olan Kaspersky Lab'ın tüm dünya üzerinde bilgisayarlara erişim sağlayan casusluk programını keşfetmesi bence 2015'in en önemli haberlerinden birisi. Dünya üzerindeki tüm bilgisayarlara erişim sağlayabilen bir casusluk programından bahsediliyor. Bu programın Amerikan Ulusal Güvenlik Dairesi ile bağlantılı olduğu iddaa ediliyor. Evet, işin ciddiyetini umarım hepimiz anlamışızdır.

Program, sabit disk üreticilerinin üretmiş olduğu hard diskler içerisine gizli olarak servis edilip neredeyse tüm dünya ağı üzerine yayılmış. Bu sayede hard diskin satışı yapılan her ülke bu programın kapsamı alanına girmiş ve casusluk faaliyeti icra edilmiş. Eğer bu program bilgisayarınızda mevcutsa bilgisayarınız internet bağlantısına sahipken sizin tüm bilgilerinize erişilmesi gibi bir risk ortaya çıkmış oluyor.

Bu sistem üzerinde uzun yıllar çalışılmış ve ortaya çıkarılmış. Programın erişim alanını Bankalar, Özel sektör firmaları, Enerji firmaları, Devlet kurumları gibi yerleri düşündüğünüzde casusluk olarak ne gibi bilgilerin elde edilebileceğini yada bir ülkeye ne gibi zararlar verilebileceğini tahmin edebilirsiniz. Bu gerçekten çok ciddi ve önemli bir konu. İnanmakta zorluk çekenler için Stuxnet virüsünü internette biraz araştırmaya ve düşünmeye davet ediyorum. Şuan bilgisayarımızda bir virüs olabilir ve birileri tarafından her yönüyle izlenip kontrol ediliyor olabiliriz. İşte teknolojinin ne kadar güçlü birşey olduğunu gelin buradan anlayalım. Bilginin gücünü birkez daha düşünelim. 

Bu arada en fazla virüs olan ülke İran, Rusya, Pakistan, Afganistan, Çin, Suriye, Yemen, Cezayir ve Mali olarak listeleniyor.

12 yorum:

Doğan dedi ki...

Nerdeyse tüm dünya ellerinde desenize çok ilginçmiş

Emre10 dedi ki...

Böyle bir virüs bulaşmış ise nasıl temizleriz?

Mahmut dedi ki...

Vayy alçaklar, insanların özelini ve onlar hakkında önemli şeyleri ele geçirerek neler kazanıyorlar acaba. Gereksiz yere zaman kaybediyorlar.

Ayberk Kalender dedi ki...

Bilgisayar kullanıcılarının artık daha dikkatli olması gerekiyor,hackerlar her geçen gün farklı yazılımlar kullanarak casus programları yapmaktadırlar.

Uğur dedi ki...

Buradan benim çıkarttığım şey, önemli hiç bir şeyi bilgisayara kaydetmemeli. Sonuçta her şey veri tabanında kaydediliyor. Bu veritabanını elinde tutanlar istedikleri zaman istedikleri bilgiye ulaşabilirler. Bu arada google'ın cia'ye ülkeler hakkında bilgi verdiğini duydum

Hakan dedi ki...

Korkutucu gerçekten fakat bizden ne bilgisi alacaklar :))

Adsız dedi ki...

Beyler bu haber çok yakında patlak verecek bakın demedi demeyin. Adamlar hdd'lerin içine yazılımları gizli gizli gömmüşler.

mustafa dedi ki...

bu tarz virüsün bilgisayarda bulunup bulunmadığını nasıl öğrenebiliriz?

Hakan Rapoğlu dedi ki...

Bahsi geçen program, hard disklerin firmware'lerine gömülüyor. Yani orada gizlenmiş bir şekilde piyasaya sürülüyor. Bu şu demek oluyor; siz bahsi geçen hdd'ye format bile atsanız virüsten kurtulamıyorsunuz. Virüsü temizlemek firmware'ü yenilemekle yada sürümü eskisiyle değiştirmekle vs. belki mümkün olabilir. Şuan için başka bir çözüm yok gibi duruyor. Araştırmaya devam edeceğim.

hayran dedi ki...

güzel bir casusluk programı fakat korkutucu düzeyde kuvvetli

aydın us dedi ki...

En iyi virüs programlarını yazanlar genellikle ruslardır. güvenlik açıklarını bulanlar ve çökertenlerde yine ruslardır çoğunlukla.

Adsız dedi ki...

Aslında bilgisayarınızda bulunan virüslere karşı olan programlar bir nevi onu geliştirenler tarafından zaten izleniyoruz,yani ben çok şaşırmadım