4 Mart 2015 Çarşamba

Bilgisayar Güvenliğine Dair Kısa Bir Makale


Bildiğiniz gibi işletim sistemleri günümüzde grafiğe dayalı ve görsel öğelere çok önem veren yazılımlardan meydana geliyorlar. Haliyle grafiksel değerlerin kullanımı işletim sistemimizin performansını olumsuz yönde etkileyebiliyor. Windows7’de yapılması gereken ilk ve en önemli performans ayarı grafik değerleriyle ilgili performans seçeneklerini düzenlemekten geçiyor. Bunun için “Bilgisayarım’a klik yaparak özellikler sayfasına” ve daha sonrada “Gelişmiş Sistem Ayarları” linkine geliyoruz.

Açılan ekrandan tekrar “Performans Ayarlarını” açıyoruz ve karşımıza gelen ekran’dan “En iyi performans için ayarla” butonunu işaretleyim “tamam” diyerek ekranı kapatıyoruz. Böylece birinci ve en önemli kaynak tasarrufunu elde etmiş oluyoruz.

Windows 7 işletim sistemiyle birlikte gelen “Kullanıcı Hesabı Denetimi” özelliğide bilgisayarımızın performansını olumsuz yönde etkileyen faktörlerden biridir. Bu denetimi etkisizleştirerek kaynak tasarrufunu arttırabiliriz. Bu ise bilgisayarımıza fazladan ram ve cpu kaynağının kalması anlamına gelmektedir. Kullanıcı hesabı denetimini etkisizleştirmek için denetim masasından “Kullanıcı Hesapları” linkine ve daha sonra da açılan ekranın en altında yer alan “Kullanıcı Hesabı Denetimi ayarlarını değiştir” linkine tıklıyoruz. Ardından açılan ekranda ki sürüklenebilir çubuğu en alta çekip ayarları kaydediyoruz. Böylece işletim sistemini ilgilendiren herhangi bir olayda windows bizim hareketlerimizi denetlemeyecek ve performansımız olumlu yönde etkilenecektir.

Anti virüs güvenliğine gelecek olursak, bu konuda çeşitli sözler ve beraberinde farklı görüşlerde ortaya çıkmıştır. Bunlar arasında kimilerinin anti virüs yazılımlarına hiç ihtiyaç durmamaları, bazı güvenlik uzmanlarının anti virüs uygulamalarınında bir çeşit virüs yazılımları olduğunu iddaa etmeleri ve güvenlik firmaları arasındaki rekabetin son kullanıcıya farklı şekilde yansıması gibi seçenekler bulunmaktadır. Bazı güvenlik makalelerinde de okumuşsunuzdur, bir güvenlik firması, diğer bir güvenlik firmasını kendi ürettiği bir virüs ile karalayabilir, yada güvenlik firmaları virüsleri kendileri üretip bizlere pazarlıyor olabilirler. Bunun gibi daha bir çok farklı görüş ve düşünceler yer almaktadır. Bunların bir kısmı tamamen paranoyak olduğu gibi gerçeklere dayalı bir takım verilerinde bulunması benim gibi son kullanıcıların biraz daha bilinçli hareket etmesini sağlamaktadır.

Güvenlik yazılımı olmadan bilgisayarımızı korumak arabaya emniyet kemerini takmadan, lastiklerin havasını kontrol etmeden, sileceklere su koymadan uzun yola çıkmak gibi bir şeydir. Belki başınıza bir kaza gelmeyecek ama geldiğinde çok büyük bir tehlikeyle karşı karşıya olacaksınızdır. Benim önerim, hiç duymadığınız ve hiç bilmediğiniz bir yazılım yerine bilindik herhangi bir güvenlik yazılımının en az ücretsiz bir sürümünü bilgisayarınıza yüklemiş olmanızdır. Burada ki temel kıstas “Bilindik bir güvenlik yazılımı” olmasıdır. Bu iş için bir para vermek istemiyorsak mutlaka bilgisayarımızda bir ücretsiz anti virüs yazılımını bulundurmamız gerektiğini unutmayalım. Komple çözüm internet güvenlik paketlerine para vermek istemiyorsak bile mutlaka en azından bir ücretsiz anti virüs uygulamasını bilgisayarımıza yükleyelim ve bırakalım gelen giden dosyaları, sistemi bir şeyleri tarasın ve güncel veritabanıyla virüslere karşı işletim sistemimizi korusun.

Komple bir güvenlik çözümü tercih etmiş olsaydık windows güvenlik duvarını bilgisayarımızdan kapatmamız gerekecekti ancak benim gibi ücretsiz bir anti virüs uygulamasını tercih ettiğinizi var sayarak mutlaka ama mutlaka bilgisayarımızda ki güvenlik duvarının açık olduğunu kontrol edelim. Güvenlik duvarı apartmanın giriş kapısı gibidir. Eğer o kapıyı açık bırakırsak evimize hırsızların girmesine bir nevi yardımcı olmuş oluruz. Bu nedenle güvenlik duvarı olmayan bilgisayarın tehlikeli bir bilgisayar olduğunu hatırlayıp biraz daha bilinçli olmaya gayret edelim.

1 yorum:

Fastest Techno dedi ki...

Windows 8 le gelen Defender iş görüyor. Fakat en büyük sıkıntı USB bellek virüsleri. Bunun için de USB disk security kullanılmalı.