12 Mart 2015 Perşembe

Elektrikli Süpürge Nasıl İcat Edildi?


Elektrik süpürgesi, günümüz şartlarında tozları emerek içine hapseden bir temizlik gereci olarak karşımıza çıkmaktadır. Makinelerin özelliklerine göre, bu toz parçalarının içerisinde katı veya sıvı maddeler yer alabilmektedir. 

Tarihten günümüze elektrik süpürgesi nasıl bir gelişim süreci geçirdi?

 Elektrik süpürgesi, ilk defa üretildiğinde bir toz hapsetme makinesi değil, aksine toz kaldırma makinesi olarak çalışmaktaydı. Bu makine tozları üfleyerek havaya kaldırıyor ve makinenin tasarımında yer alan metal kutu tozları burada topluyordu. 1901’de H. Cecil BOOTH tarafından, şimdiki bilinen makinelere yakın tasarımda oluşturulmuş, tozu emebilen ve filtre eden bir elektrik süpürgesi geliştirildi. Biraz hantal bir yapısı olması ise en büyük dezavantajıydı. Ayrıca, bu makine en az iki kişi tarafından kullanılabildiğinden, çok kullanışlı bir yapıya sahip değildi. Teknolojik çalışmalarla birlikte ardı sıra ilerleyen gelişmeler birbirini takip etti. 1906’da ise Robert BİMM tarafından pompayla işleyen bir el süpürgesi geliştirildi. Bu süpürge, şu anda kullanılan elektrik süpürgelerine yakın olan bir makine olarak görülmektedir. Bu makinede, mevcut kirleri bir haznede toplamaya yarayan kova, toz torbası ve boru sistemi olması dikkat çekmekteydi.

Günümüz şartlarına üretilen makineler nasıl çalışmaktadır? 

 Tarihsel süreçlerdeki gelişmelerin akabinde kısa bir sürede elektrik motoruyla çalışan ve fan sistemi kullanan, bilinen elektrik süpürgeleri geliştirilmiştir. 1906 yılında Murray SPANGLER tarafından diğer icatlara göre çok daha hafif ve kullanışlı bir elektrikli süpürge icat edildi. Bu süpürgeler, şu an halen kullanılmakta olan torbalı elektrik süpürgelerine benzerliğiyle dikkat çekmektedir. Patenti halen Spangler’dedir.

 Zaman içerisinde teknolojik gelişmelerin artmasıyla şu an mevcut bulunan üç tip elektrikli süpürge geliştirilmiştir. Bunlar düşük hazneli, yatak silindirli ve emer döğer torbalı süpürgeler olmaktadır. Düşük hazneli süpürgeler daha çok sert biçimli aletlerde kullanılmasıyla dikkat çeker. Yatak silindirli süpürgeler ise, evlerde de sıklıkla gördüğümüz tekerlekli makineler için kullanılmaktadır. Tekerlek yapısının olması kişiler adına büyük kolaylık sağlamaktadır. Eğer yere çivilenmiş halılar varsa ve hareket ettirmek, havalandırmak mümkün değilse emer döğer torbalı süpürgeler yaygın olarak kullanılmaktadır.

Hiç yorum yok: