20 Mart 2015 Cuma

HP ePrint Nasıl Kurulur Ne İşe Yarar?

HP ePrint

HP'nin wifi'li yazıcılarına has bir servis olan ePrint, çok işe yarar ve hayatı kolaylaştıran bir özelliktir. Benimde yeni kurup öğrendiğim ve test ettiğim bir servis olduğu için bir makale ile takipçilerimle deneyimlerimi paylaşmak istedim. Bu makalede ePrint özelliğinin tam olarak ne işe yaradığını, hangi yazıcılarda bu özelliğin bulunduğunu, Mail üzerinden nasıl çıktı alınacağını ve telefon, tablet gibi ürünlerle yazdırma işleminin nasıl yapıldığına dair bilgi sahibi olabileceksiniz.

Wifi özellikle ePrint yazıcılar birer network yazıcıları gibi çalıştıkları için normal kullandığınız network printerların çalışma mantığından yola çıkarak kurulumu ve çalışmasını daha kolay anlayabilirsiniz. Öncelikle yazıcımıza uygun driver'ı Hp'nin internet sitesinden indirip bilgisayarımıza kurmaya başlıyoruz. Zaten wifi özelliği olan bir yazıcı için driver indirmişseniz, kurulum aşamasında sizi yönlendiren ekranlarla kolayca karşılaşabiliyorsunuz. Hatta kurulumun sonun ePrint setup bile karşınıza çıkarılıyor. Yazıcının kurulumunu ben basit bir şekilde yaptım ve yazıcım DHCP üzerinden otomatik IP adresini aldı ve ekstra bir rezervasyon işlemi yapmadım. Ancak Mac ile birlikte IP adresi DHCP server'ından rezervelenirse işi garantiye de almış olabiliriz. Ancak bunu yapmasanızda yazıcınızın çalışmasını olumsuz engelleyecek herhangi bir problem çıkmayacaktır.

Yazıcının IP adresini web tarayıcısı üzerine yazarak yönetim konsoluna giriş yaptıktan sonra işlemler daha çok kolaylaşıyor. Özellikle ePrint servisini kullanmak istiyorsanız yazıcınızın IP adresine tarayıcı üzerinden giriş yapmanız ve ePrint özelliğini aktif etmeniz gerekmektedir. Bu işlemi yaparken sorun yaşarsanız yazıcınıza ait güncel Firmware sürümünü kurmanız yani Firmware update işlemini yapmanız gerekebilir. Bu işlemlerde basit olduğu için detaylı bir şekilde anlatmaya gerek olmadığını düşünüyorum.

ePrint, bir Hp'nin sunmuş olduğu ücretsiz bir web servisi. Kendi ürünleri için müşterilerine böyle bir hizmet veriyor ve bundan herhangi bir ücret almıyor. Temelde çalışma mantığı şu şekilde; yazıcınıza özel bir e-posta adresi veriliyor, bu e-posta adresine herhangi bir mail attığınızda yazıcınızdan çıktı alabiliyorsunuz. Mailin içeriği ve ekinde ki dosyalar dahi yazdırılabiliyor. Örneğin mail ekinde bir word belgesi yer alıyorsa eğer, bu belge de yazıcıdan çıkartılabiliyor. Şirket dışarısındayken, seyehat halinde yada bir toplantı esnasında bu gibi işlemler hayatımızı kolaylaştırabilir ve renk katabilir diye düşünüyorum. Ayrıca telefon, tablet gibi cihazlardan da mail ile çıktı alınabildiği gibi HP'nin akıllı platformlar için üretmiş olduğu ePrint yazılımı ile de yazıcıyla aynı ağ üzerindeyken çıktı rahatlıkla alınabilir. Ancak mail yolu ile isterseniz farklı bir şehirde olun yinede çıktı alabilirsiniz.

Burada dikkat etmek gereken tek önemli nokta, mail yoluyla çıktı alırken biraz bilgi güvenliğine önem vermektir. Çünkü web servislerini kullanarak gönderdiğiniz mailin %100 güvenli olduğundan emin olamazsınız ve bu nedenle gizli ve önemli belgeleri mail yoluyla printer'a göndermemek yararlı olacaktır. Yazıcıyı kullananların özellikle bu konuda uyarılması iyi olacaktır.

1 yorum:

Fastest Techno dedi ki...

Google unda böyle bir hizmeti var. Her marka cihazı destekliyor.