10 Mayıs 2021 Pazartesi

Chia Madenciliği İçin Disk Sağlığı ve Yönetimi | HDD Healt Check

 Bu bir yatırım tavsiyesi değildir.

Son zamanlarda ülkemizde ve dünyada hızla popüleritesi artan CHIA madenciliği ve teknolojisi, beraberinde hard disk yönetimi ve sağlık kontrolü gibi konuları da gündeme getiriyor. Şöyle ki ekran kartı madenciliğine kıyasla daha az enerji tüketimi ve maliyetiyle farkını oluşturan chia üretimi bu sektöre girmek isteyen ve az bir bütçesi olan hemen hemen herkesin dikkatini çekmiş durumda.

Chia madenciliğinin popüler olmasındaki en büyük nedenlerden birisi yeni bir teknoloji ile ortaya çıkması yani ekran kartı yerine hard diskleri kullanarak farklı bir yöntem sunması. İkinci olarak hem daha çevreci hem de şu an getirisinin iyi olduğu yönünde bir algının oluşması.

Neden algı diyorum?

Çünkü henüz doğru düzgün bu işten para kazanan kimse yok gibi, herkes bir şekilde hard disk satın almaya çalışıyor, kendi sistemini ve çiftliğini kurmaya, çalıştırmaya gayret ediyor ancak karşılığında geçekten oluşan beklenti gibi bir getiri verecek mi şimdilik akıllarda bir soru. Neden böyle düşünüyorum biliyor musunuz? Bu işe yeni başlayan birisi biraz yatırım yaparak madenciliğe giriş yaptı diyelim ve şu anda XCH fiyatı coinmarketcap sitesi üzerinde 1000 dolar civarında gözükmekte. Yatırımcılar 1 adet XCH kazımı yapana kadar bu fiyatta bir düşüş gerçekleşir ve 0,000 bantlarına kadar chia değerinin düşme ihtimali var mı mesela ben bunu çok merak ediyorum. Piyasada 1 XCH fiyatını belirleyen şey tam olarak nedir ben anlamadım. Ancak bu yatırımcılar için tabii ki bir fırsat olabilir. Yakın zamanda iyice göreceğiz.

Neyse bu kısmı beni daha fazla ilgilendirmiyor, zaten pek anladığım işler değil. Asıl konumuza dönelim.

Hard disk ömürleri ne olacak ve disk sağlığını nasıl kontrol edeceğiz?


Bu iş için biçilmiş kaftan olan bir uygulama var, ve adı "Acronis Drive Monitor" Kesinlikle chia kazımıyla ilgilenen herkesin bilgisayarına yüklemesi ve aktif olarak kullanması gereken bir ücretsiz yazılım. Rahatlıkla Acronis'in kendi sitesinden indirip basit bir şekilde kurabiliyorsunuz. Kurulum tamamlandıktan sonra dilediğiniz zaman sağ alt köşedeki uygulama simgelerinden programı çalıştırarak veya ekranınızda açık bırakarak hangi diskinizin ne kadar ömrü kalmış % cinsinden görebiliyorsunuz, hangi diskinizde ne gibi sorunlar var detaylarıyla görebiliyorsunuz ve önceden önlem alabiliyorsunuz, disklerinizin sıcaklıklarını takip edebiliyorsunuz. Hangi disk ne kadar çalışma saatine sahip görebiliyorsunuz. Kısacası ömrü biten bir diski önceden bu program sayesinde görebilir ve değişim zamanını kendiniz dilediğiniz gibi planlayabilirsiniz. Acronis Drive Monitor uygulamasından bir görüntüyü burada paylaşıyorum. Disklerinizin sağlık kontrolünü yapmayı ve sık sık takip etmeyi ihmal etmeyiniz.



Acronis Drive Monitor
Acronis Drive Monitor

Hiç yorum yok: