5 Kasım 2014 Çarşamba

SEO Temellerine Giriş

SEO Arama Motoru Optimizasyonu

SEO'nun ne olduğunu az çok herkes duymuştur. Arama motoru optimizasyonu olarak Türkçeye çevrilen bu kelimenin orjinal hali search engine optimization olarak geçmektedir. Temel olarak bu yapılan SEO çalışmasının tek bir amacı vardır. O amaçta; hangi web sitesi için SEO çalışması yapılıyorsa o web sitesinin arama motorlarında (Google, Bing, Yahoo, Yandex) üst sıralara çıkmasını ve sitenin ziyaretçi sayısının ve aslında site değerininde artmasıdır. Yapılan tüm çalışmalar sitenin daha parlak bir site, daha kaliteli, daha çok ziyaretçinin geldiği ve arama motorları tarafından değer verilen bir sayfa haline getirme çalışmasıdır.

Arama Motorları

Günümüzde en çok kullanılan arama motoru tahmin edeceğiniz gibi Google'dır. Ancak bu ülkelere göre farklılıklar gösterebilen bir değer olabilir. Örneğin Rusya'da en çok kullanılan arama motoru Google olarak değil, Yandex olarak istatistiklere çıkacaktır. Bu nedenle Google dışında kalan diğer arama motorlarını da iyi analiz etmek ve SEO çalışmasını da ona göre planlamak daha doğru olacaktır.

Google dışında kalan arama motorlarına örnek olarak Microsoft'un arama motoru Bing, Yahoo ve tabi ki de Yandex'i örnek gösterebiliriz. Bu arama motorlarının her birisinin kendisine özgün farklı algoritmaları bulunabilir. Buda web site yöneticileri için aslında birer fırsattır. Çünkü ne kadar farklı sitelerde, dizinlerde ve arama motorlarında siteniz listelenirse, aslında potansiyel ziyaretçi sayısını da bir o kadar arttırabilirsiniz demektir.

Hap Bilgi: Google'ın 1998 yılında indekslemiş olduğu sayfa sayısı 26 milyondan ibaretmiş. Kim bilir şuan hangi rakamsal ifadelerle bu değer ifade edilebilir.

Arama Motorları Ne Yapar?

Arama motorları reklam geliri modeline göre kazanç elde eden web siteleridir. Aslında arama motorlarının tek bir amacı vardır. İnternette ki web sitelerini kendi dizinlerine eklemek ve güncellenen, yeni eklenen veriler, düzenli bir şekilde kontrol ederek sıralamaları sürekli değiştirmektir. Aslında biz aradığımız sayfaları yada bilgileri arama motorları aracılığıyla rahatlıkla bulabiliyorsak buda internette yeni bir şeylerin olduğundan ve bu bilgilerin indekslendiğinden dolayı bulabiliyoruz. Demek istediğim şu; Bir haber sitesine yeni haber içeriği eklenmezse, birileri bu haberi kaleme alıp sitede yayınlamazsa Google bu haber sitesini üst sıralara taşısa insanlara bir fayda sağlamış olmaz. Ancak Google ve diğer arama motorları, güncellenen, yeni eklenen ve özgün olan tüm içeriği hızlı bir şekilde indeksleyerek insanların o bilgilere yada içeriklere kolaylıkla ulaşabilmelerini sağlıyor. Buda insanları memnun ediyor ve internetin faydalarından yararlanmalarına olanak tanıyor. Diğer türlü aradığımız bilgilere ulaşamasaydık bir müddet sonra arama motoru sitelerini kullanmayı da bırakır farklı alternatif çözüm üreten sitelerle vakit geçirirdik.

Arama motorları internet sektörünün olmazsa olmaz devleridir. İster e-ticaretle uğraşıyor olun, ister makale yazın, isterseniz şirketinizin tanıtımını yapın, her ne yapıyor olursanız olun yolunuz arama motorlarına kendinizi tanıtmak ve onunla iyi geçinmekten geçecektir. Çünkü insanlara ve kitlelere ulaşabilmenin en kolay ve etkili yolu arama motorlarına sitenizi tanıtmak olacaktır. Bu en önemli ve en kolay yöntemdir. Tabi ki yapılması gereken daha onlarca hatta yüzlerce çalışmada olacaktır. İşte SEO bu çalışmaların tümüne verilen bir isimdir diyebiliriz.

Hiç yorum yok: