28 Mayıs 2016 Cumartesi

Başarılı Bağış Toplama Kampanyası Nasıl Oluşturulur?

Bağış toplama kampanyaları özellikle sivil toplum örgütlerinde, benzer yapılarda ve kuruluşlarda kendini sıkça gösteren önemli bir unsurdur. Çünkü para olmadan, maddi kaynak yaratılmadan ve bu anlamda güçlenmeden hiçbir proje hayata geçirilememektedir. İşte bunun için de sivil toplum kuruluşlarının temel para elde etme yöntemi olan bağış toplama işlemleri öne çıkar. Bu bağışların toplanması için ise bazı noktalar çok önemlidir. Örnek olarak başarılı bir bağış toplama kampanyasının nasıl oluşması gerektiğine dikkat etmek gerekir.

İlk anda akla gelen soru, paranın kimler tarafından toplanacağıdır. Bu nedenle de katılımcılara, gönüllülere doğru yetkiler verilmelidir. Üstelik bu kişilerin etkin olmaları da sağlanmalıdır. Ardından ise hangi grubun hedef alındığı belirlenmelidir. Yani bağış yapacak olan topluluğun, bir sonraki aşama olan proje için ilgili olması gerekir. Örnek olarak engelliler yararına yapılacak bir organizasyon, bir eylem ya da proje için bu alanda destek olmak isteyen kişilerin tetiklenmesi gerekir. Bu grupların ve kitlelerin iyi belirlenmesi de çeşitli şekillerde önemli olarak öne çıkmaktadır.

Doğru platformları kullanmak da başarılı bir bağış toplama organizasyonu için dikkate değer bir noktadır. Gerek sosyal medya, gerek sokaklar, parklar, okullar ya da siyasi parti temsilcilikleri konunun özüne göre değerlendirilebilir. Tüm bunlar yan yana geldiğinde ise ortaya gerçekten önemli bir bağış kampanyası çıkabilir.

Öte yandan hedefin doğru anlatılması, bu bağışlara neden bu kadar çok ihtiyaç duyulduğunun belirtilmesi ve şeffaf olunması çok önemli diğer kriterlerdir. Elbette ki ilk denemeler başarısızlıkla sonuçlanabilir. Ancak kişilerin ilgisizliği, yanlış hareket ve tercihler yöneticilerin şevkini asla kırmamalıdır. Başarılı bağış toplama kampanyaları bu şekilde kendini toparlayacak, en nihayetinde de ortaya oldukça güzel ve hoş işler çıkacaktır.

Hiç yorum yok: