7 Nisan 2014 Pazartesi

Ruby İle Programlamaya Giriş ve Ruby Kurulumu


Ruby programlama dilini öğrenmek isteyen arkadaşlar bu yazıyı sonuna kadar okusunlar. Merak etmeyin çok uzun bir yazı olmayacak ancak ruby programlama diline kısaca giriş yapacağız. Öncelikle Interactive ruby kurulumunu bilgisayarlarımıza yapalım. Bunun için ruby-lang.org adresinden ruby kurulum dosyasını indirip bilgisayarımıza gerekli yüklemeyi gerçekleştiriyoruz. Yükleme aşaması çok kolaydır, hemen hemen herkes yapabilir. Dikkat edilmesi gereken tek nokta, Git ve Devkit gibi seçeneklerin işaretlenmesinin unutulmaması.

Kurulum bittiğinde başlat menüsüne Command Prompt with Ruby and Rails, Git Bash, İnteractive Ruby, RubyGems Documentation Server ve Uninstall RailsInstaller kısayolları eklenecektir. Şimdi programımızı çalıştırıp birşeyler yazmaya başlayalım; Başlat menüsünden Interactive Ruby programını çalıştıralım, karşımıza windows cmd benzeri bir ekran açılacak. Buraya “2+8” yazıp enter tuşuna basalım.

Karşınıza ne çıktı, yada sonuç ne döndü?

Evet, tahmin edebiliyorum. Sizde karşınızdaki ekranda “10” yazdığını görüyorsunuz. Değişken tanımlamadık, “int” yazmadık, “System.out.println” yazmadık. Yada programı derlemedik. Ruby herşeyi kendisi hallettik. Merak ediyorsanız şu adresteki bilgileri lütfen inceleyin. Ayrıca 20 dakikalık Ruby eğitimini ücretsiz olarak tamamlayın. Çok faydalı ve açıklayıcı bir Ruby eğitimi hazırlanmış. Faydalı olması dileğiyle.


Hiç yorum yok: