14 Haziran 2012 Perşembe

3D Max İle İç İçe Geçmiş Kutu Tasarımı

3dmax programı ile iç içe geçmiş kutu tasarımının nasıl yapılacağına adım adım anlatarak bakalım. Programımız ilk açıldığında 4 parçaya ayrılmış halde çalışma alanı karşımıza geliyor. Bu çalışma alanlarımızda örn bir yerde obje oluştururken çizimlerle. Diğer alanda o objenin 3d olarak oluşturulmuş halini görebiliyoruz. Bu tasarım yaparken bize eğlenceli vakit geçirmemizi ve sıkılmamamızı da sağlamış oluyor.


Programın üst menülerinde bulunan create menüsünden standart primitives altında bulunan box'a bir kere tıkladıktan sonra çalışma alanında ki sol üst kısımda istediğimiz ölçekte bir kutu yani box çizebiliriz. Faremizin sol tuşuna basarak kutuyu çiziyoruz ve sol tuşu ilk bıraktığımız anda kutunun yüksekliğini istediğimiz ölçeğe kadar getiriyoruz. Daha sonra bir kere daha sol tuşa bastığımızda box yani kutumuzun çizim işi tamamlanmış oluyor.

Kutu çizildikten sonra programımızın sağ alt köşesinde bulunan “orbit subObject” tuşuna bir kere basarak 3d olarak görüntülenen kutunun etrafında her yöne 360 derece bakabilme ve objemizi hareket ettirme fırsatı yakalıyoruz.



Daha sonra ekranın sağ üst tarafında bulunan Modify butonuna bir kere tıklıyoruz. Daha sonra karşımıza gelen Modify List’e tıklayarak Edit Poly seçeneğini seçiyoruz. Böylelikle poligon düzenleme seçeneklerine erişmiş oluyoruz.


Ardından selection kısmından Polygon’u seçerek üst menüde bulunan select and move’a tıkladıktan sonra işlem yapmak istediğimiz box kenarına bir kere tıklıyoruz. Kırmızı rengli alana farenin sol tuşu ile basılı tutarak kutunun seçili kenarını istediğimiz yöne taşıyabiliyoruz. Böylelikle almış olduğumuz select and move yetkinliğini kullanmış oluyoruz. Yani öğeyi seçip istediğimiz yöne taşıyarak editleme işlemini yapmış bulunuyoruz.





Kutudan bir kutu daha çıkmak için öncelikle iç içe geçmiş kutunun boyutunu belirlemek gerekir. Sonuç itibariyla kutular iç içe olduğuna göre içten çıkacak olan kutunun bir öncekinden daha küçük olması gerekir. Dolayısıyla bu işlemi yapabilmek içinde Poligon’u seçtiğimiz yerde bulunan Inset seçeneğine bir kere tıklıyoruz ve istediğimiz gibi boyut belirlemesi yaparak değerleri kaydediyoruz.


İkinci kutunun çıkacağı alan belirlendikten sonra Inset seçeneğinin bulunduğu yerde Extrude seçeneğine tıklanır. Çıkan ekranda ki değerler arttırıldıkça daha önce inset ile belirlediğimiz yerlerden ikinci bir kutu çıkmaya başlayacaktır. Bu işlem devam ederken ekranda gördüğümüz oklarlada eklediğimiz objenin yönünü değiştirip örneğin dilersek dikey yöndede bir obje çıkartabiliriz.


Programımızın sağ alt köşesinde ki simgesine tıklayarak sadece 3d görüntüyüde ekrana getirerek çalışmamıza devam edebiliriz.



Hiç yorum yok: