19 Ocak 2014 Pazar

Bir HelpDesk Personeli Ne İş Yapar?

Helpdesk personelinin yapmış olduğu işi tanımlamak biraz zordur, bunun nedeni yapılan işin tam olarak adının koyulamamasıdır. Genellikle de bu işi yapan insanlara “ne işle uğraşıyorsunuz, helpdesk nedir?” gibi bir soru sorduğunuzda, kendisi bile net bir cevap veremeyecek, kısa kelimelerle çağrışımlar yapmaya çalışacaktır. “Bilgisayarlara bakıyorum, gelen sorunlarla ilgileniyorum” gibi cümlelerde helpdesk mesleğini merak edenleri pek tatmin etmeyecektir. Dolayısıyla helpdesk personelinin ne yaptığını açıklamadan geçemeyeceğim.

Helpdesk personeli bilgisayara format atar, bilgisayara image döner, master image dediğimiz backup’ları alır, intranet uygulama ve 3.parti yazılımların kurulumunu yapar, bilgisayarın fanlarından çok ses geliyorsa bunun nedenini araştırır ve problemi çözmeye çalışır, servise gönderilmesi gereken notebook, pc, barkod okuyucu, yazıcı ve benzeri malzeme varsa bunları kutu yaparak ilgili adreslere kargolar, müşterilerden gelen(kullanıcılar) her türlü problem ve şikayetleri öncelikli olarak karşılar ve yapabileceği konu ise müdahale eder, değil ise seviye2 destek personeline konuyu aktarır, bilgisayara virüs bulaşmış ise bu virüsü temizlemeye çalışır, uzaktan bilgisayarlara bağlanarak kullanıcılara yardımcı olur, yazıcıdan çıktı alamayanlara, outlook’u açılmayanlara, mail gönderemeyenlere, bilgisayarı hiç açılmayanlara, bilgisayarı donanlara, gönderdiği maili geri çekmek isteyenlere, excel’de bir hata ile karşılaşanlara, yerini değiştirmek isteyenlere, pop3 mail kurmak isteyenlere, mail kutusunda kural oluşturmak isteyenlere yardımcı olur.

Helpdesk elemanı toner takar, tonerlere ait çıktı bilgilerini analiz eder, envanteri takip eder, barkod yapıştırır, kablo bağı ile masa altlarında ki kablo kirliliklerini giderir. Klavye değiştirir, cd yazar, dvd kopyalar, donanımsal sürücüleri arar, tedarikçilerle iletişime geçer, alternatif teklifler ve modelleri araştırır, sistem odasını kontrol eder, işe yeni başlayacak personelleri takip eder, profil kurar, envanter zimmetler ve zimmet takibi yapar, telefon kurar, dahili değiştirir, önemli müşterilerin bilgisayarlarını periyodik olarak yedekler, kompresör ile uzun süre çalışmış bilgisayarlara hava tutarak iç ve dış temizliklerini yapar. Pdf dosyalarını word’e çevirir, telefonlara mail kurar, müşterilere birtakım konularda sürekli eğitim verir, yazıcı kağıt sıkıştırıyorsa eğer o sıkışan kağıt parçalarını temizler, notebook söker, ram değiştirir, RJ45 uç değiştirir, domainden eski pc isimlerini siler, şifresini unutan müşterilerin şifrelerini resetler, kısacası helpdesk personeli çok iş yapar.

6 yorum:

acun dedi ki...

Bir helpdesk elemanı çalıştığı sektörde her şeyi bilmelidir.

Rahmi dedi ki...

her firmanın internet üzerinden destek vermesi lazım, bunu devlet zorunla hale getirmesi lazım bence.

Fastest Techno dedi ki...

Help desk elemanı demek elektrikle çalışan her şeyi tamir edebilmeli demek. Çay makinesi. Favori kısaltma makinesi dahil. Bir de çok sabırlı olmalı ger soruya sistemi aç kapat düzelir diye cevap vermemeli. :)

Unknown dedi ki...

Dunyanin en berbat isidir sakin yapmayin derim. Psikolojimi bozdu bu is.

Hakan Rapoğlu dedi ki...

Sinan Bey, bende uzun yıllar helpdesk işiyle uğraştım ve çok haklısınız. İnsanı yoran ve yıpratan bir iş gerçekten.

Unknown dedi ki...

Çok sağolun teşekkür ederim benim için çok yaralı oldu :D