17 Şubat 2015 Salı

Drone'lar Artık Sahalara İniyor, Gösteriye Hazır Olun

Kameralı Drone

Drone’ların teknolojik gelişimiyle birlikte askeri, sanayi, hobi, istihbarat ve bir çok amaç için kullanıldığını biliyoruz. Özellikle insansız araçların askeri anlamda ne kadar önemli bir yere sahip olduklarını tartışmaya bile gerek yok. Tahmin ediyorum ki yakın bir gelecekte pilotlar sadece savaş jetlerini koltuklarında oturarak yönlendirebilecekler ve pilotların havada uçuşları belki de bir efsane olarak hatıralarımızda kalacak. Bu şuan için kolay bir şey değil, ama imkansızda gözükmüyor.

İnsansız hava araçlarından ve Drone’lardan bahsetmişken, yine İstanbul Atatürk Havalimanı’nda izinsiz uçurulan Drone’un görüntülerini hatırlayalım. Dakikalar boyunca şehrin en önemli havalimanı’nın üzerinde uçuşlar yapıldı, uçakların iniş ve çıkışları izlendi, adeta bir istihbarat Drone’u gibi sessizce bilgileri topladı ve sanal aleme bu bilgiler enjekte edildi. Tabi ki tüm bu çekimler ve uçuş deneyimleri hobi amaçlı yapılmıştı ama o Drone’u bir savaş unsuru olarak değerlendirdiğimiz de karşımıza bizim havalimanı sahamızın güvenliğini de tartışmamız gerekecektir.

Drone’larla ilgili benimde ayrı bir meşguliyetim var, aslında bir ilgi diyebiliriz. Görünüşleri ve hareket kabiliyetleri gerçekten çok başarılı, dilediğiniz her şeyi yapabilirsiniz. Mesela kendimden bir örnek vermek gerekirse, Drone kullanarak profesyonel video kayıtları çekmeyi çok isterim. Hatta bunu Karadeniz bölgesinde, memleketim de doğanın, yeşilin, mavinin içerisinde yapmak isterdim.

Hollandalı bir şirket AIR isminde bir Drone gösterisi düzenleyecek, tarih olarak bir aralık henüz belli değil ancak yakın bir zamanda bu gösteri gerçekleşecek gibi duruyor. Drone’lar kullanılarak yapılacak ilk büyük gösteri olma özelliğini de kazanmış olacak. Amsterdam Arena’da gerçekleşecek gösteriye ait fragmanı ve yukarıda konusu geçen Havalimanı’na ait çekim kayıtlarını Youtube üzerinden sizlerle paylaşıyorum.

8 yorum:

Veli dedi ki...

insansız araçların dünyaya çok büyük katkısı olacak belli oluyo

Veli dedi ki...

insansız araçlar dünyaya çok büyük katkı sağlayacak belli ouyor

can dedi ki...

Memleketim kapadokya'nın yukarıdan görüntüleri almak istiyorum bu aletle. Acaba fiyatları ne kadar ?

egemen dedi ki...

işte bu güzel insansız hava araçları :)

Sercan dedi ki...

Keşifler için birebir olan bu teknolojiyi dört gözle bekliyorum.

Fırat dedi ki...

Teknoloji gelişiyor,merak ettim hayata geçirildiğinde bakacağım :D

emrullah dedi ki...

Harika bir şey ya:) Ama insansız hava araçları bizimkileri bozar

Osman dedi ki...

Evet görmüştüm, adam bu alet sayesinde bakkaldan sigara alıyordu.