13 Mart 2015 Cuma

Elektrikli Süpürgeler Ne İşe Yarar?

Elektrikli Süpürge Alternatifi

Elektrikli süpürgeler evlerde, ofislerde ve daha birçok yerde kullanılabilen ve halıları, mobilyaları, duvarlardaki örümcek ağlarını, kısacası gerekli görülen her yeri temizlemede kullanılan bir alettir. Elektrik süpürgesinin icadından önce, süpürgeotu denilen bir bitkiden faydalanılarak üretilen el tipi klasik süpürgeler mekân temizliğinde kullanılmaktaydı. Ancak bu durum sağlığa zararlı etkiler de taşımaktaydı. Bu eski tip süpürgelerle süpürülen ortamlarda tozlar havaya uçuştuğundan, süpürülen bölge temizlense bile diğer eşyaların üzeri toz kaplanırdı. Buradan yola çıkıldığında, toz zerreciklerini hapsetme özelliğine sahip bir makineye ihtiyaç olduğu ortaya çıktı. Birçok deneme yanılma çalışmaları sonucunda, tarihsel süreçte yaşanan gelişmelerden sonra günümüzde kullanılan elektrikli süpürgeler icat edildi.

Elektrikli süpürgelerin çalışma prensibi nasıldır? 

 Elektrikli süpürgelerde bir motor ve buna bağlı olarak bulunan bir pervane yani fan sistemi bulunmaktadır. Bu fan sistemi içerideki hava sirkülasyonunu sağlamaktadır. Hava sirkülasyonu sırasında, içeriye doğru girmeye çalışan hava beraberinde tozları da getirdiğinden, makinelere emiş gücü sağlamaktadır. Makinenin içine alınan hava emilim gösterir, tozları bünyesinde tutar ve emilmiş hava dışarı gönderilir. Böylelikle makinenin içi ve dışında sürekli bir hava akımı oluşur. Temizlik yapmanın amacı doğrultusunda, süpürgenin içerisinde bulunan sistemlere takılı kalan kirlilik unsurları ve tozlar, torbalı olanlarda torba sisteminde ve torbasız olanlarda su haznesinde makine içinde kalır ve işlem bittikten sonra bunlar temizlenir.

Elektrikli süpürgelerde geçmişten günümüze nasıl bir gelişim yaşanmıştır?

 Elektrikli süpürgeler, şimdiki işlevselliğine ulaşana dek birçok aşamadan geçerek günümüze ulaşmıştır. Makinanın icadı için birçok yöntem bulunsa da, ilk 1850’li yıllardan sonrasına dayanan bir geçmişi vardır. Önceleri pompa sistemiyle ve elle çalışan bir süpürge üretilmiş, ilerleyen zamanlarda makinalara motor eklenmiştir. Motor gücüyle çalıştırılmaya başlanan elektrik süpürgeleri büyük bir adım olmasına rağmen, pek kullanışlı olmaması bir dezavantaj oluşturmaktaydı. Şu anda hemen her yeri temizlemek için kullandığımız elektrikli süpürgeler, o dönemlerde genelde yer temizliği için kullanılmaktaydı. 1906 yılında Murray SPANGLER tarafından diğer icatlara göre çok daha hafif ve kullanışlı bir elektrikli süpürge icat edildi ve günümüz süpürgelerinin temelleri oluşturuldu.

Hiç yorum yok: