13 Mart 2015 Cuma

Elektrikli Süpürgenin Çalışma Prensibi

Çalışma Prensibi

Elektrikli süpürgeler, temizlik için kullanılan ve vazgeçilmezler arasında yer alan makinelerdir. Günümüzde çalışma alanı açısından oldukça geniş bir yelpazesi bulunan elektrikli süpürgeler, evlerde ve iş yerlerinde sıklıkla kullanılmaktadır. Halılardan, koltuklara, hatta perdelere kadar çeşitli yerlerde kullanılabilen elektrikli süpürgeler, hayatımızı kolaylaştırmak adına çok önemli araçlardan biridir.

Elektrik süpürgelerinin bölümleri nelerdir? Elektrikli süpürge nasıl çalışır? 

Elektrik süpürgeleri emme girişi, egzoz çıkışı, elektrik motoru, fan, toz torbası veya haznesi, toz filtresi olmak üzere 6 bölümden oluşmaktadır. Elektrikli süpürgeler çalıştırıldığı anda motor gücüne bağlı olarak motorda bulunan pervaneler çalışır ve fan sisteminin faaliyete geçmesiyle hava sirkülasyonu oluşur. Bu sirkülasyon sırasında emiş gücü oluşur ve makine çeşitlerine göre bu emiş gücü farklılık gösterir. Bu şekilde tozlar emme girişinden girerken, hava egzoz çıkışından çıkmaktadır. Elektrikli süpürgeler, çalışma prensibi açısından oldukça kolaydır. Elektrikli olmasını sağlayan bir motor ve motorun emiş gücüyle birlikte tozların belirli haznelere toplanması üzerine kurulmuştur. Tozların ya toz torbalarına ya da su veya farklı şekilde oluşturulmuş toz haznelerine dolmasıyla çalışmaktadır.

Emiş türleri nelerdir ve emiş gücü nelere bağlıdır? 

Elektrikli süpürgelerin emiş gücüyle doğru orantılı olarak performansı değişmektedir. Yatay emiş, dikey emiş ve silkonik emiş olmak üzere üç çeşit emiş gücü bulunmaktadır. Yatay emiş tozun torbaya ya da hazneye hapsedildiği emiş türüdür. Hava akımı motordan geçerek soğutulmaktadır ve hava motorla temas halindedir. Dikey emişte motorla hava akımı içerisindeki tozlar temas etmezler. Yatay emişte hava akımı nasıl motordan geçerek soğuyorsa, dikey emişte fanlar yardımıyla soğumaktadır. Bu sistem diğer sisteme göre daha zararsızdır. Çünkü sıvılar motora zarar vermeden, hem daha kolay hem de daha zararsız emiş sağlamaktadır. Silklonik emişte, toz torbasız süpürgeler ön plandadır. Bu sistemde hava akımı içerisindeki tozların emilimi diğer sistemlere göre daha hızlı olmaktadır. Daha hızlı hareket halinde olan tozlara merkezkaç kuvveti uygulanır. Bu hava akımı içindeki tozlar, genelde şeffaf olan haznelere dolar. Bu sistemin en büyük avantajı, ince toz partiküllerini bile tutabilmesidir ve buna uygun filtre sistemine sahip olmasıdır.

Hiç yorum yok: