Geçenlerde biraz youtube'da vakit geçiriyordum ve yapay zeka ile ilgili videolar seyrediyordum. Kimi TED konuşmasında, kimi kendi girişimiyle ilgili, kimi içerik üretimi, kimi de film yapımında yapay zeka araçlarının ve teknolojilerinin kullanımından bahsediyordu. Bir yerde konuşmacılardan biri AI gelişimini internetin buluşundan daha da önemli tutuyordu, kimisi de bitcoin'i kaçırdık, metaverse'ü kaçırdık ama yapay zekayı kaçırmamalıyız diyerek şu an içinde bulunduğumuz ortamı özetlemeye çalışıyordu.
Hemen hemen bu konuda araştırma yapan teknik veya araştırmacı herkes genel olarak bunun bir başlangıç olduğunu ve doğrudan bazı mesleklere müdahale edeceğini düşünüyor. Peki hangi meslekler bunlar? Elbette net bir meslek listesi yok ancak, AI ile yapılabilecek şeyler düşünüldüğünde aslında cevaba kendimiz ulaşabiliyoruz.
Yazılım sektörü, film sektörü, tasarım, editörlük, müzik, web tasarımı ve seo gibi bir çok sektör şimdiden bu gelişimden etkilenmeye başladı bile. Bunu şuradan çok rahat bir şekilde anlayabiliriz, henüz emekleme aşamasında olduğu düşünülen bu teknolojiler ne kadar yeni de olsa yazılımcılar, tasarımcılar ve fikir üreten insanlar tarafından zaten kullanılmaya başlandı bile. Örneğin yapay zekadan destek almadan kod yazmaya çalışmak belki de şimdilerde bir zaman kaybı hatta demode bir alışkanlık olarak bile görülebilir. Çünkü AI tüm bu süreçlerimizi kolaylaştırıp bize zaman kazandırabiliyor. Henüz elimizden mesleği almadı belki ama yaptığımız işi daha hızlı ve kolay bir şekilde yapabilmemize yardım ediyor. Elbette ileride işler değişebilir. Yapay zekanın yazılım geliştiriciliğine etkisini merak ediyorsanız sadece Cursor IDE'i incelemeniz bile yeterli olacaktır. Gerçekten inanılmaz yetenekli, programlama dili bilmeden profesyonel bir developer gibi yazılımlar geliştirebilirsiniz.
Muhtemelen AI ile birlikte tek kişilik yada birkaç kişiden oluşan ekiplerle girişimcilik örnekleri yani şirketler ve teknoloji hizmetleri görmemiz çokta uzak değil. Çünkü sadece yapay zekayı kullanarak bir fikir bulabilir, sitenizi geliştirebilir, kod yazabilir, seo yapabilir, video üretebilir veya ses içerikleri oluşturabilirsiniz. Aslında kimseye ihtiyacınız olmadığı, sadece yapay zeka ile birlikte çalışarak işlerinizi hallettiğiniz bir dünyaya doğru gittiğimizi düşünebiliriz. Sizin AI ile ilgili deneyimleriniz neler, hangi teknolojileri kullanıyorsunuz?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder