20 Kasım 2020 Cuma

Pazarsuyu Belgeselinin Tüm Metin İçeriği - İlk Belgeselim

Pazarsuyu Belgeseli

Kahverenkli tabelalar genellikle tarihi, turistik veya doğal güzellikleri olan bir yeri işaret eder. Bu belgeselde toplam uzunluğu 80km’yi bulan Pazarsuyu Deresinin  izinden gidecek ve sahilden başlayarak yol boyunca bu tabelanın güzelliklerini keşfetmeye çalışacağız.

Burası Pazarsuyu Deresinin Karadeniz’e döküldüğü yer. Gördüğünüz gibi tatlı su ile tuzlu su burada birbirine karışır.

Pazarsuyu deresi geçtiğimiz yıllarda rafting projesi ile gündeme geldi ve 30 km’lik rafting parkuru ile spor severlerin gözde noktalarından biri olacaktı. Ancak dere üzerindeki HES inşaatları ve taş ocakları ile birlikte suya karışan çimento sebebiyle dere gri renge dönüştü,  balıklar öldü, ağaçlar kurumaya başladı ve su debisinde ciddi bir azalma meydana geldi.

Bizde bugün Pazarsuyu deresini yukarıya doğru takip ederek gözlemlerimizi yapacağız. Yaşayan balık var mı diye suyu inceleyeceğiz, HES’leri ve Taş Ocaklarını görürsek çevreden görüntü alacağız. Gerçekten kahverenkli bir tabela bizi güzelliklere mi götürecek, yoksa kurutulmuş, kurutulmaya yüz tutmuş, harap edilmiş bir doğaya mı? Gelin bu yolculuğa birlikte çıkalım ve Pazarsuyu deresini tüm güzellikleriyle keşfedelim.

Burada çok güzel bir manzara bulduk, hemen değirmen evinin yan tarafında. Daha önce bu köprüyü hiç görmemiştim çünkü yolun iç kısmında kalıyor. Burası da gerçekten muazzammış. Derenin şu tarafı genelde daha derin gibi, buralar taşlık nedenini bilmiyorum belki selden etkilenmiş olabilir. Ama şu kıyı kesimleri daha derin. Bu tarafta da şu ileride bir taş yığını var, yani su şimdilik güzel gözüküyor da şey göremiyorum, nedense balık hiç göremiyorum. Sen gördün mü hiç balık? Yok. Gözlemlerimize devam edeceğiz,  bu suyun gittiği yere kadar,  motosikletimizle takip ettiğimiz noktaya kadar takip edeceğiz. ve incelemelerde bulunacağız.

Burası durduğumuz 4. Nokta, gördüğünüz gibi ortam harika, tepeler adeta birer pamuk gibi, derenin genişliği, ağaçlar ve su sesi insana huzur veriyor. Ama nedense arkamdan sıklıkla inşaat kamyonları geçtiği için çekim yapmakta zorlanıyorum. Neyse böyle sık sık durmaya devam edeceğiz, suya bakacağız, balık bulursak selam vereceğiz ve onlarla konuşacağız.

Daha duracak çok noktamız var. İleride taş ocakları, HES'ler ve görüntüleyeceğimiz başka köprüler de var bunun gibi. Kaçırdığımız mutlaka noktalar olacak, motosikletimizle seyahat ederken yavaş yavaş hareket ediyoruz. Mümkünse sık sık durup, etrafa bakıyoruz kayda değer bir şey var mı diye.

Bir sonraki durduğumuz yer yine bir köprü, burada da inanılmaz bir manzara ve atmosfer var. Balık arıyoruz acaba bulabilecek miyiz? Kuzenim bana “Evet, bu alanda balık avlamak yasakmış” diyor Ben de “dikkatimi çektiğini ve ilginç bulduğumu ifade ediyorum”

Burada balık göremedik, bakıyoruz ama bulamıyoruz. Şu suyun sesine kulak verir misiniz? Sizce de inanılmaz değil mi? Hadi biraz daha ileriye gidelim, rakım biraz daha yükselsin. Atlayın motora, gidiyoruz.

Fena değil yani gayet akıntılı bir su var. Ama şurada. Hiç bir yerde yok. Hiç bir yerde balık yok. Buralarda sen şu an balık görebiliyor musun? Genelde şöyle derin olan yerlerde görürüz değil mi? Balık kalmamış, nesli tükendi herhalde. Pazarsuyu'nun bir sorunu herhalde bu. Pazarsuyu'nu kurutmuşlar bence. Ama her şeye rağmen ortam inanılmaz. Şu güzelliğe bakar mısın, resmen kartpostal gibi yani. Gerçekten kartpostal gibi. Bulunduğumuz mevsim itibariyle de. Ağaçlar renk değiştirmiş, onun da yansımalarını az çok görebiliyoruz. Atla beybi. Çok işimiz var çok.

İşte burası derenin hemen yanındaki yol. Çekime başladığımızdan beri bu yolu takip ediyoruz. Gördüğünüz gibi ortam harika. Ben buraya rüya gibi bir yol demek istiyorum. Ne zaman bu yolu kullansam gördüğüm manzara beni büyülüyor ve etrafıma bakmaktan kendimi alıkoyamıyorum. Yeşile, yükseğe, doğaya, sessizliğe giden bir yol. Hemen sağ tarafımda bir taş ocağı var ve maden faaliyetleri yürütülüyor. Burayı görüntülemek için uygun bir yer bulamadığım için devam ediyoruz. İleride daha iyi noktalarda durarak görüntüler alacağız.

Sol tarafta yine güzel bir yer gördüm ve hemen motorumu geri çeviriyorum.

Bunlar çok sağlıklı durmuyor. Geçiyorum. Patır kütür patır kütür ses yapıyor gördün mü?. Şurası heyelan bölgesi, orası uçtu. Buradaki atmosfer de fena değil. Burada da güzel bir manzara var. Gayet iç açıcı. Evet. Valla bilmiyorum bana çok güven vermedi bu köprüde. Bakımsız böyle yani. Devam ediyoruz.

Ve işte Kovanlık beldesine 22 km kala karşılaştığımız devasa bir taş ocağı. Şimdi burada biraz durmak ve neler oluyor görmek istiyorum. Bu arada motosikletimi yol kenarına park ederken Şahin veya Doğan olduğunu düşündüğümüz bir yırtıcı kuşun önümüzden geçmesine şahitlik ediyoruz. Bir nevi yabani hayatın hala buralarda olduğuna küçük de olsa bir işaret olsa gerek.

Şahin miydi o? İlk durduğumuz taş ocaklarından birindeyiz şu an. Hemen kolumu attığım yer, yani yolun altı Pazarsuyu Deresi. Ve kamerayı bu tarafa doğru çeviriyorum. Aktif hala çalışılan bir taş ocağı. Sesleri de duyuyorsunuz. Devasa. Yani tek kelimeyle devasa bir burada yıkım gerçekleşmiş. Başka söyleyecek bir şey bulamıyorum. Böyle doğanın tabiatın içinde ilerlerken. Bir tarafınızda dere, bir tarafınızda yeşillik, ağaçlar. Mevsim geçişine bağlı renk değişimleri. Derken böyle taş ocaklarıyla karşılaşmaya başlıyoruz, bu gördüğümüz üçüncü taş ocağı. Kaldığımız yerden şimdi devam edeceğiz. Hadi bakalım.

Ve yolculuğa devam ediyoruz, motorumuzu yavaş yavaş derenin kalbine ve doğanın içine doğru sürüyoruz. Derken çok geçmeden bir manzara ile daha karşılaşıyoruz. Burada durmak istemedim, hemen sağ tarafımız yol boyunca devasa bir taş ocağını barındırıyor. Anlatmaya gerek yok değil mi? Sadece taş ocaklarında dursak sanırım bugün akşam olacak gibi,  ne dersiniz?

İşte burada biraz durmak istiyorum, hem yol müsait hem de gördüğüm bu korkunç manzaraya kayıtsız kalamayacağım. Gelin bu noktada birazcık soluklanalım.

Çekimlere devam ediyoruz. Gördüğünüz gibi arkamda tek kelimeyle harika bir doğa var. Pazarsuyu deresi. Bu kahverenkli tabelanın ait olduğu yer. İşte bakın. Size böyle süper bir yer göstermek istiyorum. Birazcık şöyle aşağıya doğru ineceğim. Biraz daha ineceğim. Evet, buraya kadar indim sizin için. Gördüğünüz gibi. Suyun zaten kendisi her zaman güzel. Tepeleri görüyorsunuz. Yeşili görüyorsunuz. Balık olmasa da. Ben hala balık göremesem de. atmosfer harika. Hemen birazcık geride çimento fabrikasına rastladık. Tamda böyle derenin dibine kurulmuştu. Şimdi buradan çıkalım tekrar. Kaldığımız yerden bu akarsuyu takip ederek yukarıya doğru devam edelim bakalım bizi ne tür bir manzara karşılıyor. Hadi şimdi çıkalım. Kamerayı böyle bu açıda tutarak yukarıya yola çıkıyorum. Yavaşça. Evet, şu kamyonda geçsin. Çok güzel. Evet, arabaların geçmesini bekliyorum. Bir araba daha geçsin. Odan sonra belki sessiz bir ortam sağlarız. Bir tane daha araba var. Bekleyeceğim. Sessizlik, sessizlik ve buyurun kameranın arkasıyla sizi baş başa bırakıyorum. Bunu nasıl yaparız? Kendime kızıyorum, bunu nasıl yaparız? Şu güzelim doğayı, şu güzelim memleketi bu hale nasıl getiriyoruz? Lütfen iyi bakın! Devam ediyoruz.

Taş ocağı buradan da gözüküyor. Hemen dere kenarına atılan çöpleri, molozları görüyorsunuz. İğrençte bir koku var. Dayanılacak gibi değil.

Bulunduğumuz yer Bozat ile Kovanlık beldelerinin yol ayrım noktası. Sağ taraftan yukarıya giden yol Bozat’a sol tarafsa Kovanlık ile Paşakonağı tarafına gidiyor. Biz Dere’yi takip ettiğimiz için ana su kaynağından ayrılmadan yolumuza devam edeceğiz.

Yol boyunca yine inanılmaz güzellikler bizi karşılıyor. Yanı başımızda bir dere, adeta pamuk gibi bize gülümseyen tepeler ve usul usul süzülerek kask vizörümüze yansıyan güneş. Bu yolları çok seviyorum. Ama bu güzellikler maalesef fazla uzun sürmüyor ve bir taş ocağında daha mola vermek zorunda kalıyoruz.

Evet, kaskı ve montu giymek için durduk. Yine gördüğünüz gibi dere kenarındayız. Arkamda yine küçük bir taş ocağı görüyorsunuz. O da şu an aktif olarak çalışıyor. BAM GÜM!

İlk HES durağımıza doğru yavaş yavaş gidiyoruz. Etrafı izleye izleye, havayı ve atmosferi sindire sindire ilerliyoruz. Sizce de ortam muhteşem değil mi?

-Derken kara görünüyor ve burada durmadan edemiyoruz. Sizlerle de karşılaştığımız bu manzarayı paylaşmak istiyoruz.

Evet, yol üzerinde karşılaştığımız ilk HES burası. Şöyle bir bakalım. Devam!. Devamke. hu huuu. Çok güzel. Çok çok çok çok çok. İşte budur! Bunu seviyorum ya. Dayanamıyorum burada birde fotoğraf çekeceğim. Odun çuvallıyorlar muhtemelen. Onları yolluyorlar buradan aşağıya yol kenarına getiriyorlar. Odun ve fındıkları değil mi? Böyle bir sistem kurmuşlar. Şu tepenin hemen yamacında. Şuraya bir çıkalım bakalım olur mu? Pek güven vermiyor burası bana ama. Deneyeceğim. Belgeselcilik uğruna. Dereye düştü ve. Çok iyi. Biraz fazla mı sallanıyor bu? Amanınn. Bu biraz fazla sallanıyor. Evet, Pazarsuyu Deresini takip etmeye devam ediyoruz. Balık arıyoruz, ama balık maalesef yok!. Şimdiye kadar birkaç tane taş ocağını geçtik, bir tane hes geçtik. Yolumuz üzerinde yine bizi bekleyen HES'ler ve taş ocakları var diye biliyorum. Yol boyunca kameramın da şarjı bitmezse çekim yapmaya devam edeceğiz. Evet efendim. Böyle tatlı bir mekandan. selamlar diyelim ve yolculuğumuz devam etsin.

Yol üzerindeki en korkunç manzaralardan birine doğru sürüyoruz. Daha doğrusu yol bizi zaten oraya götürüyor.

Sizi güzelliklerle buluşturmaya devam ediyorum. Videomun, belgeselimin bu kısmına kadar izlediğiniz için de ayrıca teşekkür ederim. Şimdi burada güzel bir kare var. Gayet hoş. İnsanın içini açıyor. muazzam! Hemen karşıya geçelim. Burada da yine Pazarsuyu'nu. Pazarsuyu'nun artık yukarısı, adı neyse. Bu akarsuyu görüyorsunuz. Doğa inanılmaz! Harika! Çok güzel şeyler var, gerçekten memleketimizde güzel şeyler var. Ve arkamda. Maalesef, ne yazık ki. Böyle bir manzara, burasıda aktif olarak çalışmaya devam ediyor. Evet, yolumuza devam ediyoruz! Devam ediyoruz!

Artık durmaktan yorulduk, bu yüzden sadece kenarından geçmekle yetiniyoruz. Sol tarafımızda yine farklı bir HES'i görebilirsiniz.

Hu hu, birazda böyle kasklı çekim yapmak istedik. Şu an arkamda gördüğünüz, şurada bir yerleşke var burası "Kovanlık" diye geçiyor. Bu tarafta Paşakonağı yaylasına giden bir yol var. Hemen gerimizde tabi ki "Bulancak" geldiğimiz yer. Şöyle bir köprüden manzara çekelim. Az önce geride bir HES bırakmıştık. Bu su yukarıya doğru devam ediyor. Birazcık daha tırmanacağız. Yaylaya kadar muhtemelen gitmeyeceğiz. Böylece belgeselimizin, küçük belgeselimizin sonuna yavaş yavaş gelmiş oluyoruz. Su yine de çok güzel! Balık olmasa da çok güzel! HES'ler olsa da çok güzel! Taş ocakları olsa da burası çok güzel! Ne yaparsanız yapın, ne olursa olsun. Memleketimiz, güzel ülkemiz. Harika yerlerle dolu. Bu arada bu taraftan da Aydındere'ye giden bir yol var. Henüz ben bu tarafa hiç gitmedim, ziyaret etmedim. Oralara da bir ara vakit ayıracağım. Şimdi yukarıya doğru biraz daha gideceğiz, hadi bakalım. Paşakonağı. Paşakonağı yaylası bize hem yakın, hem de ben çok seviyorum. Doğası. Muazzam bir yer. Kovanlık'ın çok az yukarısındayız. Paşakonağı yaylası yolu üzerinde. Burada da. Böyle bir manzara var. Burada oluşturmuş olduğu. göleti görüyorsunuz. Suyun yüzeyinde odun parçaları var, muhtemelen yağışlardan kalma. Bu yolda, dediğim gibi Paşakonağı yaylasına doğru çıkıyor. Baya böyle dik tırmanışa başlıyorsunuz. Kanalımda paylaştığım videolarda Paşakonağı'na ait görüntüleri de bulabilirsiniz. Bu arada bu mevsim geçişine bağlı. tepelerdeki, etrafımızdaki ağaçların bu renk değişimine de şahit oluyoruz. Gerçekten, çok harika görüntüler var.

33 km’lik bu yolculuğumuzda karşılaştığımız tüm güzellikleri sizlerle paylaşmaya çalıştık. Neyse ki küçük aksiyon kameramın şarjı bizi yarı yolda bırakmadı ve çekimlerin hepsini yapabildik. Gördüğümüz manzaralar bizi maalesef biraz üzdü. HES’ler ve taş ocakları bu yollara pek yakışmadı. Çok kıymetli bir akarsuyun çok kıymetli bir yaylasına giden yol üzerinde daha güzel manzaralar olsun isterdik. Yol boyunca dere kenarında suda oynayan insanları görmek isterdik,  piknik yapan, doğanın sesine kulağını vermiş insanların olmasını. Suda ve havada daha fazla canlının olmasını isterdik. Rafting sporunun şu an burada yapıldığına şahitlik etmek isterdik. Kanosuyla derenin bir ucundan başlayarak sahile kadar iniş yapan ve Karadeniz’e ulaşan sporcuları görmek. Yol boyunca keşfettikleri parkurlar üzerinde trekking yapan insanları görmek isterdik. Bu ilk ve küçük belgeselimi izlediğiniz için teşekkürler. Doğayı sevin ve onu koruyun. 


Hiç yorum yok: