Multipass’i kurduktan ve uygulama simgesine sağ klik “Open Shell” dedikten sonra herhangi bir yapılandırma yapmadan ve iso belirtmeden internet bağlantı hızınıza bağlı olarak birkaç saniyede veya 1-2 dakika içerisinde Ubuntu server primary instance kabuğuna erişmiş olacaksınız. Herhangi bir kullanıcı adı belirtmediniz, disk alanı seçmediniz, ram belirtmediniz, iso dosyası göstermediniz, hostname belirtmediniz, kullanıcı adı oluşturmadınız ve bölge dil gibi seçimleri de yapmadınız. Ancak Ubuntu sunucunuz hazır ve karşınızda. İşte Multipass’i güzel ve etkili yapan şeyde bunlar. Sizi yıldırım hızında bir Ubuntu Server ile buluşturuyor ve ben bunu çok değerli buluyorum.
Yakın bir zamana kadar Multipass için GUI desteği yoktu ve ben makalemi hazırlamaya çalışırken yeni bir update ile artık kullanıcı arayüzünü kullanarak instance ayağa kaldırmak mümkün ancak biz tamamen cmd ile yani terminaldeki komutlarımızla ilerleyeceğiz. Daha sonraki kısımlarda GUI arayüzüne tekrar bakabiliriz.
*Dokümanı hazırlarken bazen windows bazen de MacOS işletim sistemi kullanacağım, ilk bölümlerde windows üzerindeki Command Prompt ile çalışmalara başlayacağım. Siz hangi işletim sistemini aktif olarak kullanıyorsanız windows veya MacOs aynı komutları kendi ortamınızda deneyebilirsiniz.
Öncelikle Multipass’i bilgisayarımızın işletim sistemine bağlı olarak indirip kurulumunu yapalım. Bunun için https://multipass.run/ isimli web sayfasını ziyaret etmeniz ve kurulum dosyasını bilgisayarınıza indirerek yüklemeyi yapmanız yeterli. Bu kısımları geçerek uygulama üzerinden dokümana devam etmek istiyorum. Kurulum klasik bir uygulama yükleme işleminden fazlası değil, ileri (Next), ileri (Next), ileri (Next) ve bitir (Finish)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder